INA-MOL Švicarski sud odbio zahtjev za poništenje arbitraže, Hrvtaska mora platiti 450 tisuća franaka sudskih troškova

FaH/ Dario GRZELJ

Švicarski Savezni sud odbio je zahtjev za poništenje arbitraže koju je Hrvatska izgubila od MOL-a, doznaje N1.

Hrvatskoj je sud odredio i plaćanje 200 tisuća švicarskih franaka sudskih troškova, ali i još 250 tisuća franaka troškova druge strane.

Podsjetimo, predsjednik Vlade Andrej Plenković potvrdio je u siječnju da je Hrvatska zatražila poništaj arbitražne odluke u slučaju INA-MOL, donesene 23. prosinca pošle godine pred Arbitražnim sudom utemeljenim prema Pravilima Komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL) u Ženevi između Republike Hrvatske i MOL Grupe.

“Hrvatska je preko svojih pravnih zastupnika i švicarskih odvjetnika koje smo angažirali zatražila poništaj arbitraže”, izjavio je tada premijer Plenković.

Premijer je tada ocijenio kako je riječ o “vrlo dobro potkrijepljenim argumentima za poništaj arbitraže, prije svega procesno-pravnim razlozima i nadamo se da će, u postupku koji slijedi i trajat će nekoliko mjeseci, tih nekoliko navedenih razloga, švicarski Savezni sud, na odgovarajući način sagledati”.

Arbitražni postupak između Republike Hrvatske i MOL Grupe pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) u Washingtonu još je u tijeku.

Mađarski MOL u siječnju je objavio dijelove pravorijeka arbitraže UNCITRAL-a, uz napomenu kako je to “učinio sukladno pravilima mađarskoga tržišta kapitala te pravnim obavijestima mađarske središnje banke, kao regulatora”. Među ostalim, MOL je tada priopćio kako je Sud u Ženevi presudio kako se “odbijaju svi zahtjevi Republike Hrvatske koji se temelje na mitu, upravljanju Inom te MOL-ovim navodnim povredama Ugovora o međusobnim odnosima dioničara iz 2003.”.

Hrvatska je Vlada potom u travnju objavila da se odlukom Saveznog suda Švicarske od 12. travnja 2017. odbija zahtjev Hrvatske za suspenzivnim učinkom, odnosno odgodom izvršenja pravorijeka od 23. prosinca 2016. U Odluci je istaknuto kako ista nema utjecaja na odluku o osnovanosti podnesene žalbe od strane Hrvatske, tada je poručila i da se odluka povodom tužbe za poništaj arbitražnog pravorijeka očekuje naknadno

Komentiraj