‘IMAMO DOGOVOR!’ Nizozemska će dobiti najdesniju vladu u više desetljeća

Autor:

epa11327763 Geert Wilders of the Party for Freedom (PVV) arrives for another round of talks on government formation, The Hague, Netherlands, 08 May 2024. Informants receive representatives of PVV, VVD, NSC and BBB for talks to reach an agreement on forming the new government which must be in place by the deadline of 15 May.  EPA/ROBIN UTRECHT

EPA/ROBIN UTRECHT

Nizozemski nacionalist Geert Wilders rekao je u srijedu, gotovo šest mjeseci nakon izborne pobjede, da je postignut dogovor o formiranju vlade za koju Reuters piše da će biti najdesnija u Nizozemskoj u nekoliko posljednjih desetljeća.

Wilders, koji je iz oporbenih klupa od 2006. utjecao na nizozemsku useljeničku politiku i poznat je po svojim žestokim stavovima o islamu, objavio je da su uspješno završili razgovori između četiriju stranaka.

Imamo dogovor među pregovaračima“, rekao je Wilders novinarima u Den Haagu.

Razgovori su se vukli mjesecima, od Wildersove izborne pobjede 22. studenog, s imigracijom, financijama i klimom među ključnim spornim točkama.

“Formirat ćemo vladu”, rekao je Pieter Omtzigt, čelnik centrističke stranke  NSC. “Čekat ćemo da vidimo koga će Wilders predložiti za premijerskog kandidata”.

Laburistički veteran koji je vodio do koalicijskih pregovora Ronald Plasterk mogao bi biti novi čelnik vlade, prenijeli su nizozemski mediji, ali to još nije službeno potvrđeno.

Proboj je postignut u ožujku kada je Wilders (60) ublažio retoriku protiv EU-a i islama, odrekao se mjesta premijera i odustao od protivljenja vojnoj potpori Ukrajini.

Do objave o dogovoru došlo je nakon 16 sati pregovora koji su trajali do ranih sati u srijedu, a na kojima su izglađeni ključni financijski prijepori.

Dogovor okuplja VVD desnog centra odlazećeg premijera Marka Ruttea, novu stranku NSC i prosvjedničku stranku poljoprivrednika BBB u koaliciju koja će imati snažnu većinu od 88 mjesta u Donjem domu od 150 mjesta.

Detalji vladinog programa još nisu objavljeni ali se očekuje kako će nametnuti strože politike azila.

Wilders, koji ima bliske veze s drugim europskim populistima poput mađarskog premijera Viktora Orbana, također je obećao izdašniju potrošnju za zdravstvo i snižavanje dobi za odlazak u mirovinu.

No proračunska ograničenja čine malo vjerojatnim da će sve druge strane podržati ove planove.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Avatar photo
NijeRuza

prije 6 dana

Zamislite koje je to zlo! Običnim smrtnicima će vratiti pravo na mirovinu s novopečenih 68 godina starosti, na onu srednju i općeprihvatljivu dob od 65 godina starosti, jer u Nizozemskoj se mirovina ne obračunava po radnom stažu, već po starosnoj dobi, a uz to će još i smanjiti 'vlastiti rizik' zdravstvenog osiguranja, t.j. novčani iznos koji svaki običan smrtnik mora sam platiti kada treba medicinsku ili stomatološku pomoć, osim one kućnog ljekara, ili bilo kakav lijek, bez obzira što je za €200,00 mjesečno u prosjeku zdravstveno osiguran u nekom od privatnih zdravstvenih osiguranja jer državno zdravstveno osiguranje ne postoji, sa €385,00 godišnje na pola od tog iznosa, odnosno €167,50 godišnje! Strašno! Ne znam stvarno tko je normalan mogao glasati za takvu vladu!