I Uljanik d.d. ide u stečaj

Trgovački sud u Pazinu u petak odlučio je otvoriti stečaj Uljanika d.d., javlja N1.

“Razlozi za stečaj su toliko očiti da, nažalost, nema mogućnosti druge odluke”, kazao je sudac.

Predsjednik Uprave Uljanika Emil Bulić istaknuo je na ročištu kako od kineskih partnera nije pristigla nikakva ponuda osim najave dolaska tehničkog tima njihovim inženjera radi razmatranja buduće tehničke suradnje. Sudac Damir Rabar rekao je kako se ta suradnja može ostvariti i nastaviti i u stečaju.

Otvaranjem stečaja Uljanika d.d. sve ovlasti u tvrtki, koja ima 20 zaposlenih, preuzima stečajni upravitelj Damir Majstorović.

CEROVAC O STEČAJU “Lešinari sad trljaju ruke”

Uljanik d.d. krovno je društvo Uljanik grupe i stopostotni vlasnik 11 tvrtki u okviru grupe, a većinski je vlasnik i riječkog 3. maj Brodogradilišta, u kojemu drži 87 posto dionica.

Do sada je šest članica Uljanik grupe završilo u stečaju – sredinom travnja otvoren je stečaj Uljanik Proizvodnje opreme, početkom svibnja otvoren je i zaključen stečaj Uljanik Poslovno informacijskih sustava, od prošlog tjedna u stečaju su i Uljanik TESU i Uljanik Strojogradnja Diesel, a od početka ovoga Uljanik Brodogradilište i Uljanik Shipbuilding Computer Sistems (USCS).

Prijedlog za otvaranje stečaja nad Uljanikom d.d. podnijela je 5. ožujka Fina i to zbog evidentiranih neizvršenih osnova za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana, a račun je tada bio blokiran zbog dugovanja u iznosu od 28,2 milijuna kuna.

No, taj dug raste te je, po podacima iznijetim na ročištu početkom svibnja, tada iznosio oko 60 milijuna kuna.

Privremeni stečajni upravitelj Uljanika d.d. Damir Majstorović u svom je izvješću objavljenom 24. travnja utvrdio da ta krovna tvrtka grupe ispunjava oba razloga za otvaranje stečajnog postupka – nesposoban je za plaćanje i prezadužen.

O pokretanju stečaja nad Uljanikom d.d. trebalo se odlučivati i na ročištu održanom 3. svibnja, ali je to ročište odgođeno za 17. svibnja kako bi se dobila konačna odluka potencijalnog kineskog partnera za pulsko i riječko brodogradilište.

Pokretanje stečaja nad Uljanikom d.d. važno i zbog pitanja što će biti s jaružalom koje se gradi za belgijsku grupu Jan de Nul jer je država za tu novogradnju dala državno jamstvo u iznosu od oko milijardu kuna.

To je jamstvo na iznos od 125 milijuna eura dano upravo za maticu, Uljanik d.d. a otvori li se stečaj bez dogovora s belgijskim naručiteljem šansa da se izbjegne protestiranje tog jamstva su minimalne.

A država je do sada, više su puta ponovili premijer Plenković i ministar financija Zdravko Marić, za jamstva Uljaniku platila više od 3,2 milijarde kuna.

Komentiraj

Source:HINA i Nacional