I s raštimanim saksofonom ‘Baker Street’ postao je hit

Pitate li ljude da vam kažu koja im je saksofon dionica nekako najprepoznatljivija, mnogi će reći ‘ona iz pjesme ‘Baker Street’. Nju je u pjesmi Gerrya Raffertya odsvirao Raphael Ravenscroft koji je u jednom intervjuu priznao da ga svih ovih godina kod te pjesme najviše iritira što je saksofon bio raštiman.

Gerry Rafferty, škotski glazbenik i autor hitova poput “Stuck in the Middle with You” i “Baker Street”, preminuo je 4. siječnja 2011. u 63. godini nakon teške bolesti. Njegova najveća hit pjesma “Baker Street” izašla je 1978. i do smrti mu je godišnje donosila 125.000 dolara.

Rafferty je rođen u blizini Glasgowa i jedan je od osnivača soft-rock grupe Stealer’s Wheel. Nakon toga imao je uspješnu solo karijeru. Tijekom karijere imao je čestih problema s diskografskim kućama, alkoholom, ali i svojim karakterom. Odbio je surađivati s velikanima poput Paula MacCartneya i Erica Claptona.

Posljednjih godina bio je poznatiji po problemima s alkoholom i lošem zdravlju nego po glazbenom  stvaralaštvu. Bio je sve teži i prema sebi i prema drugima, i kako je rekla njegova tada već bivša supruga Carla: “Nije bilo nade. Nikad ga ne bih napustila da je bilo trunke šanse da se oporavi.”

 

Komentiraj