EPA/ATEF SAFADI

I Paragvaj otvorio veleposlanstvo u Jeruzalemu

Paragvaj je u ponedjeljak otvorio svoje novo veleposlanstvo u Jeruzalemu, slijedeći primjer SAD-a u povlačenju tako osjetljivog političkog poteza.

Paragvaj je druga zemlja Latinske Amerike koja seli svoju diplomatsku misiju iz Tel Aviva u Jeruzalem u manje od tjedan dana.

Gvatemala je preseljenje obavila 16. svibnja, dva dana nakon što je to učinio SAD.

Paragvajska ambasada otvorena je na svečanosti na kojoj su bili paragvajski predsjednik Horacio Cartes i izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

Izraelski vojnici usmrtili su na desetke palestinskih prosvjednika na granici s Gazom nakon što je otvorenje američkog veleposlanstva u Jeruzalemu apetosti na Bliskom istoku dovelo do točke ključanja.

Trumpova odluka da nakon više desetljeća promijeni američki stav prema Jeruzalemu uznemirila je i arapski svijet i američke zapadne saveznike.

Status Jeruzalema najspornije je pitanje u izraelsko-palestinskom prijeporu i glavna prepreka mirovnom sporazumu. Obje strane ga žele za svoj glavni grad, Izrael u cijelosti, a Palestinci njegov istočni dio.

Velika većina svjetskih zemalja ne priznaje izraelski suverenitet nad cijelim Jeruzalemom i želi da se njegov status riješi mirovnim pregovorima.

Komentiraj