“I moj je glas bitan”: 80% učenika planira glasovati u super izbornoj 2024. godini

Autor:

Ilustracija Pixabay

 Gotovo 1700 učenika završnih razreda srednjih škola sudjelovalo je u tekućoj školskoj godini na edukaciji „I moj je glas bitan“, a njih oko 80 posto izjasnilo se kako namjerava glasovati na izborima u super izbornoj 2024. godini.

Edukaciju, čiji je cilj bio upoznati buduće mlade birače s izborima koji se provode u Hrvatskoj, s naglaskom na one koji će se održati 2024., organiziralo je Državno izborno povjerenstvo (DIP).

Njegovi su predstavnici održali 41 edukaciju i to u 28 srednjih škola različitih usmjerenja, na području 15 gradova odnosno 12 županija i Grada Zagreba.

Simulirano glasovanje

Edukacije u trajanju jednog školskog sata, sastojale su se od teoretskog dijela o izborima općenito te od praktičnog dijela u kojem je simulirano glasovanje na biračkom mjestu.

Učenici su tako sudjelovali u ulozi članova biračkog odbora, birača i promatrača, upoznali su se s izgledom biračkog mjesta, postupanjem birača na njemu, osnovnim zadaćama biračkog odbora te s izbornim materijalom – glasačkim listićima, glasačkim kutijama, izvadcima iz popisa birača i slično.

Većina namjerava glasovati

Većina učenika, koja je nakon edukacije, ispunila vezanu anketu dostupnu na mrežnoj stranci DIP-a namjerava glasovati na izborima u 2024. godini (njih nešto više od 78 posto), a čak 74 posto  smatra da njihov glas može utjecati na izborni rezultat.

Tijekom 2024. trebali bi se održati izbori za Europski parlament, za Hrvatski sabor i za predsjednika Republike Hrvatske.

Edukacija „I moj glas je bitan“ započeta je 2018., a njen nastavak planiran je i iduće školske godine, najavio je DIP.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.