I Grčka odlučila olakšati posao digitalnim nomadima

Unsplash/Christin Hume

Grčka je nova u nizu država, koja je odlučila olakšati posao digitalnim nomadima iz cijelog svijeta.

Pojam digitalnih nomada je popularan već duže vrijeme, pojedinci koji rade pomoću kompjutera, laptopa i pametnih uređaja svoje usluge pružaju iz bilo koje lokacije u svijetu. Bilo da imaju vlastitu tvrtku ili rade za poslodavca, radi se o širem spektru zanimanja od informatičara, programera pa sve do turističkih i dizajnerskih zanimanja, sporta, nutricionizma.

Grčko ministarstvo financija je odlučilo kako će digitalnim nomadima na svom teritoriju dozvoliti 50 posto manje plaćanje poreza. Odluka je stupila na snagu ove godine, a tim potezom su osobito zadovoljni djelatnici u turizmu. Slično je i u Hrvatskoj, koja je od ove godine uvela posebni vizni režim za digitalne nomade. Ako se zadovolje odgovarajući uvjeti, izdaju se vize u trajanju od godinu dana onima koji će iz svojih hotelskih soba, apartmana ili iz kampa raditi za strane tvrtke i koji neće ostvarivati dohodak u Hrvatskoj.

Više stručnih članaka i medija je navelo procjenu kako će u budućnosti ovakav način rada na svjetskoj razini prihvatiti više milijuna ljudi.

Komentiraj