HUP poziva sindikate da nastave sudjelovati u socijalnom dijalogu

Nakon što se na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV), sazvanoj za četvrtak, nisu pojavili predstavnici sindikata, Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) ponovno je pozvala sindikalne središnjice da nastave sudjelovati u tripartitnom socijalnom dijalogu

Čelnici triju sindikalnih središnjica bojkotiraju rad GSV-a optužujući Vladu da odugovlači s raspisivanjem referenduma o mirovinskoj reformi, za što prikupili više od 740.000 potpisa.

GSV je jedan od najvažnijih instituta uređenog društva, a kontinuitet dijaloga u temama važnim za radnike i poslodavce nema alternative, ističe glavni direktor HUP-a Davor Majetić u priopćenju.

HUP kao odgovoran partner sudjeluje na sastanku na kojem bi trebalo biti riječi i o visini plaća radnika u javnom sektoru i visini minimalne plaće. Odgovor na pitanje zašto predstavnici radnika ne sudjeluju u razgovoru o važnim pitanjima za budućnost radnika najbolje znaju oni sami, ali smatramo da sve nedostatke procesa moramo rješavati razgovorom, poručuje Majetić.

HUP će uvijek braniti pravo socijalnih partnera da mogu imati drugačije mišljenje i da se u procesu dijaloga ne moraju složiti, te da se koriste alati demokracije za potvrdu stavova koje zastupaju, kaže se u priopćenju.

Niti poslodavci nisu zadovoljni razinom socijalnog dijaloga, ali jedini način da ga unaprijedimo jest – dijalog. Jesen dolazi i imamo puno tema koje su jednako važne za radnike i poslodavce: pitanje minimalne plaće, kvote uvoza radnika, nastavak porezne reforme…

Poslodavci su svjesni odgovornosti i važnosti socijalnog dijaloga te će kontinuirano raditi na unapređenju tog instituta i svih odluka koje predlaže Vlada i donosi Sabor, kaže Majetić.

Komentiraj