Huaweijevo poslovanje s mrežama 5G normalno unatoč američkim sankcijama

Kineski telekomunikacijski div Huawei poručio je u srijedu da američke sankcije ne utječu na njegovo poslovanje s mobilnim mrežama nove generacije 5G, otklanjajući ocjene o negativnim posljedicama američko-kineskog trgovinskog rata.

„Svima ovdje šaljem jasnu poruku da sankcije uopće ne utječu na naša postojeća rješenja na području tehnologije 5G. Klijentima u cijelosti jamčimo opskrbu za već potpisane ugovore, ali i za one koje ćemo potpisati u budućnosti”, ustvrdio je zamjenik predsjednika Huaweijeve uprave Ken Hu na konferenciji za novinari na Kongresu mobilnog svijeta.

U kineskoj tvrtki navode da su s većinom europskih klijenata potpisali 50 komercijalnih ugovora za 5G mreže i poručuju da će nastaviti s ulaganjima u bežične mreže nove geneeracije ili ih čak i povećati.

„Huawei je u 5G već uložio četiri milijarde dolara i naša se investicijska stragegija neće promijeniti u sljedećoj fazi”, rekao je Hu.

Huaweijev štand na kongresu za mobilne uređaje ukrašen je natpisom „5G is on” i prikazuje 5G tehnologiju u primjeni u rudnicima u središnjoj Kini i u južnokorejskim elektroničkim kompanijama.

Kabinet američkog predsjednika Donalda Trumpa traži od drugih zemalja da zabrane ugradnju Huaweijeve opreme u mobilne mreže, osobito u one nove generacije 5G. Posrijedi je globalni projekt u kojem je Huawei trebao igrati vodeću ulogu.

Američki proizvođač poluvodiča Micron Technology priopćio je jučer da je djelomično obnovio isporuke Huaweiju unatoč američkoj zabrani, obrazloženoj bojaznima za nacionalnu sigurnost.

Neki su mediji proteklih dana izvijestili da Trumpov kabinet razmišlja o zahtjevu da se oprema za mreže 5G u SAD-u proizvodi izvan kontinentalne Kine, što bi po mišljenju analitičara moglo iz temelja izmijeniti lance nabave.

„Pitanje Huaweija nadilazi 5G, ono obuhvaća cijeli ekosustav prehrambenog lanca telekomunikacija”, ističe izvršni direktor i analitičar tvrtke IHS Markit za telekomunikacijski sektor Stephane Teral.

Komentiraj