Hrvoje Šimović: “Što se tiče šoka ponude, tu mora fiskalna politika reagirati”

Autor:

20.09.2021., Koprivnica - Vecernjakova konferencija "Hrvatska kavu trebamo" Porezna politika u funkciji podizanja konkurentnosti hrvatskog gospodarstva. Prezentacija Hrvoje Simovic, profesor na Ekonomskom fakultetu ZagrebrPhoto: Emica Elvedji/PIXSELL

Emica Elvedji , Pixell

Hrvoje Šimović, profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, govorio je u petak kao gost emisije ‘Novi dan’ N1 televizije o paketu vladinih mjera. Ocijenio ga je pozitivnim i relativno dobro izbalansiranim između glavnih aktera, HEP-a, državnog proračuna i kreditnih linija, pa tako neće izazvati iznenadni financijski udar.

Istaknuo je kako nije uvijek pametno sve staviti na tržište i napomenuo: “Da danas sve stavimo na tržište, bi li tržište bilo uspješno kad je riječ o energentima? Ne bi. Kada dođe do velikih kriza, velike inflacije i pada nezaposlenosti, tada tržište nije uspješno. I tada zahtijeva intervenciju države”.

Sve europske države su, manje više u sličnim problemima kaže Šimović, dodajući da su paketi mjera u Europi slični, jer drugačije nije moguće djelovati.

“Sad je situacija velike inflacije. Šok potražnje može monetarna vlast donekle rješavati, ali ne može rješavati pitanje šoka ponude, a to je porast cijena energenata. Što se tiče šoka ponude, tu mora fiskalna politika reagirati”, objašnjava profesor Šimović.

Plin i struja

Osvrnuo se i na izjavu ministra Filipovića da bi hrvatski plin trebao ostati u Hrvatskoj. “Govoriti o nekakvim zatvaranjima i zadržavanjima može stvoriti kontraefekt. Plin i električna energija su tržišne kategorije. Mi moramo biti svjesni da mi dobar dio energije uvozimo. Plin koji Ina proizvede je tek 30 posto naših potreba. Ja bih tu bio suzdržaniji oko raznih najava”, izjavio je.

Poskupljenje struje od strane HEP-a objasnio je činjenicom kako domaći distributer nije jedini proizvođač za područje Hrvatske i kao trgovačko društvo ima odgovornost zadržati razinu investicija.

Zaključio je da je intervenciji u cijene proizvoda prethodio razgovor s trgovcima i nastavio: “Za očekivati je da ako mogu javna poduzeća podnijeti dio krize, za očekivati je da će i privatni sektor. Kad limitirate cijene, uglavnom dođe do nestašice. Ne vjerujem da će doći do toga i ne vjerujem da će taj paket stati samo na tome. Vjerujem da će biti fine tunninga po tom pitanju limitiranje cijena”,  rekao je Šimović za Novi dan N1.

 

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.