Hrvoje Pukšec: ‘Mentalno zdravlje je važno i to je motivacija za tribinu o psihijatriji’

Autor:

16.4.2021. Zagreb, Hrvoje  Pukšec,  filmski kritičar - portret
Photo: Tomislav Cuveljak/NFoto/PIXSELL

Tomislav Čuveljak/NFOTO

U povodu 10. godišnjice tribine ‘Psihijatrija i film’ objavljena digitalna publikacija ‘Mama, Ljubav’

Hrvatsko društvo filmskih kritičara objavilo je, u povodu desete godišnjice tribine ‘Psihijatrija i film’, digitalnu publikaciju ‘Mama, Ljubav’. Kako je tim povodom izjavila specijalistica psihijatrije i voditeljica tribine dr. sc. Antonia Puljić, „tribina je poprimila dimenzije društvenog i kulturnog događanja“. Pitali smo stoga filmskog kritičara i urednika izdanja „Mama, Ljubav“ Hrvoja Pukšeca kako je uopće došlo do pokretanja tribine „Psihijatrija i film“ koja traje već punih deset godina i tko je bio začetnik ideje.

„Tribina ‘Psihijatrija i film’ je projekt jednog iznimno zanimljivog, strastvenog i predanog liječnika Klinike za psihijatriju Vrapče. Prof. dr. sc. Vlado Jukić je bio njen idejni začetnik i pokretač koji je shvatio koliko je film kao medij, ali i kao umjetničko djelo, podatan za poticanje promišljanja niza šire društvenih tema, a u ovom slučaju mentalnih stanja, poremećaja i bolesti. Doktor Jukić više nije s nama, no nakon njegove smrti idejom propitivanja filmova i psihijatrije se nastavila baviti njegova kolegica Antonia Puljić. Mi filmski kritičari u tom smo projektu ipak sporedni likovi – naš je zadatak kontekstualizirati filmove, objasniti izražajna sredstva i postupke autora, a onda redovno kreće ono najzanimljivije – komunikacija sa stručnom publikom koju u pravilu čine specijalizanti psihijatrije.“ Voditeljica tribine Antonia Puljić istaknula je, između ostalog, da je tribina „namijenjena prvenstveno specijalizantima psihijatrije u svrhu edukacije, a ideja je bila da se na filmskoj tribini prikazuju filmovi koji oslikavaju kliničku sliku određenih mentalnih stanja“.

Vjerojatno u tom kontekstu svi prvo pomisle na film „Let iznad kukavičjeg gnijezda“, no tijekom ovih deset godina prikazan je niz filmova koji oslikavaju kliničku sliku određenih mentalnih stanja pa smo pitali Pukšeca koje bi filmove, kao filmski kritičar, izdvojio kao najbolje primjere. „Velik je broj filmova koji su prikazani i o kojima se raspravljalo na tribini proteklih desetak godina i naravno da je možda najglasovitiji upravo ‘Let iznad kukavičjeg gnijezda’ Miloša Formana. Filmovi se uvijek i nepogrešivo bave mentalnim stanjima svojih protagonista i kada bismo lakonski pristupili fenomenu, mogli bismo reći da je apsolutno svaki film podatan za psihijatrijsku analizu. Svejedno, neki od sjajnih filmova koji su pohodili ‘Psihijatriju i film’ su Bergmanova ‘Persona’, ‘Rekvijem za snove’ Darrena Aronofskog, ali i, primjerice, ‘Balkanski špijun’ Dušana Kovačevića. Svjetska filmska baština obiluje takvim filmovima, a neki od meni najzanimljivijih su ‘Žena pod utjecajem’ Johna Cassavetesa, ‘Obiteljski život’ Kena Loacha i ‘Betty Blue’ Jeana-Jacquesa Beineixa. Od novijih i naših svakako je tu ‘Ne gledaj mi u pijat’ Hane Jušić i ‘Projekcije’ Zrinka Ogreste. I o njima se govorilo na tribini ‘Psihijatrija i film’.“

Pukšec je istaknuo i da je „najveća vrijednost ove tribine suočavanje specijalizanata s tuđom percepcijom, onom filmskih autora, kritičara, a potom i javnosti. I na stvarnoj i na simboličkoj razini“ te pojasnio: „Mladi doktori putem filmova dobivaju uvid u to kako se gleda i na pacijente, i na njih same, i na posao kojim se namjeravaju baviti. Istodobno, kroz jasno postavljene situacije i likove u filmovima dobivaju priliku testirati vlastitu percepciju i znanja. Riječ je o vrlo vrijednom pomoćnom alatu za njihovu izobrazbu. Doktor Jukić je to jako dobro znao, baš kao i njegova kolegica dr. Puljić.“

Digitalna publikacija „Psihijatrija i film: Mama, Ljubav“ nastala je uz pomoć sredstava HAVC-a i podršku Zagreb filma, a u pripremi je već prošireno tiskano izdanje za koje će odabrati i prilagoditi dodatne tribine i pridodati im stručne tekstove i kolega kritičara i medicinskih stručnjaka. Ideja je knjizi dati dodanu vrijednost, koja neće zagrabiti toliko široko koliko duboko. „Živimo u iznimno zahtjevnim vremenima i na prostoru u kojem se, osim s pandemijom, moramo nositi i s posljedicama potresa, poraća i ekonomske promjene paradigme življenja. Često mi se čini da smo poput protagonista iz nekog izostavljenog i zaboravljenog poglavlja ‘Doktrine šoka’ Naomi Klein – stalno neki šokovi u prevladavajućem stanju stupora. Briga za mentalno zdravlje u najširem smislu je iznimno važna i upravo to smatram ključnom motivacijom i za održavanje tribine ‘Psihijatrija i film’, a potom i knjige koju ćemo pripremiti i izdati“, zaključio je Pukšec.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.