Hrvoje Horvat: “Koronavirus je režirao prvenstvo. Ovi se dečki mogu vratiti s medaljom s OI u Parizu”

U svom posljednjem nastupu na Europskom prvenstvu, hrvatska rukometna reprezentacija je u Budimpešti protiv Nizozemske odigrala 28-28 osvojivši četvrto mjesto u skupini. Hrvatsku su predvodili Ivan Martinović sa 12 golova, te Marin Šipić s osam golova.

“Bitno da smo se borili do zadnje sekunde. Glavni cilj nam je bio osigurati osmo mjesto, znali smo da nas pobjeda od šest razlike vodi na sedmo. U drugom dijelu smo okrenuli utakmicu, Srnin crveni karton nas malo defenzivno poremetio, ali sačuvali smo bod koji nas drži iznad Nizozemske i Crne Gore”, izjavio je nakon susreta izbornik Hrvoje Horvat.

Dodao je da su se na ovom prvenstvu borili ‘sa svim i svačim’. “Na kraju se ispostavilo da je koronavirus sve režirao. Pokazali smo srce, koliko je reprezentativcima stalo do dresa, borbe, nisu se štedjeli, upadali su ovdje preko noći. Specifična je situacija da na Europskom prvenstvu vodiš ekipu koju prije nisi trenirao. To se u klubovima ne događa, tako da je jako teško podvući crtu, jako atipično prvenstvo”, istaknuo je.

Upitan bi li što mijenjao u odnosu na prvotni popis za EURO, Horvat odgovara: “Nismo prvotni popis napravili bez veze, znali smo da ima mladih igrača koji dolaze, znali smo da im treba iskusnih rukometaša, poput Duvnjaka, Čupića i Cindrića. Sada su i tu neki novi isplivali, što je dobro. Da ovih 16 nije bilo, da je došlo novih 16, opet bi netko isplivao. Teško je sada iz ove perspektive pričati”.

Kaže da je jako kompleksno odgovoriti na pitanje tko je svojim igrama ‘kupio mjesto u reprezentaciji’. “Svi su veliki heroji, svi su me oduševili, oni koji su uletavali. Treba biti hrabar, doći zdrav, odigrati utakmicu i vratiti se zaražen. Dobro je odigrao Lučin i Srna i Jelinić… Vidjeli smo Martinovića koji je poboljšao obranu, ima Maraša, šteta za Halila što nam se povrijedio. Imamo jednu bazu, proširili smo je i mislim da smo na dobrom putu da dobro promišljamo”, naglasio je.

Za kraj odgovorio je na pitanje ima li podršku Hrvatskog rukometnog saveza te kako planira vratiti Hrvatsku među rukometne velesile poput Francuske, Danske, Švedske, Norveške… “Svaka škola košta. Mi smo svjesno ušli u uvođenje mlađih igrača i mislim da smo napravili dobru stvar za hrvatski rukomet. Promišljamo dugoročno u Savezu, vjerujem da i šira javnost vidi, kao što smo mi vidjeli prije prvenstva, da ovi dečki se mogu vratiti iz Pariza s olimpijskom medaljom oko vrata. Bez podrške Saveza i koordinatora sigurno mi ne bi izdržali ovako dugo i ne bi se uspjeli boriti ovako do kraja”, zaključio je izbornik.

Remi za kraj: Hrvatska završila nastup na Europskom prvenstvu

Komentiraj