Hrvatskoj prijeti vrlo teška skupina EURO-a, imat će jake protivnike

Autor:

21.11.2023., stadion Maksimir, Zagreb - Kvalifikacije za UEFA Euro 2024, skupina D, Hrvatska - Armenija. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Luka Stanzl/PIXSELL

Hrvatska je izborila izravni plasman na Euro, pobjedom 1:0 protiv Armenije u zadnjem kolu kvalifikacijske skupine. Nakon velikih kikseva u listopadu, poraza od Turske i Walesa, prvo mjesto je prepustila Turskoj, a samim tim i povlašteno mjesto u ždrijebu te je pred izvlačenje skupina Eura u tek trećoj jakosnoj skupini.

Hrvatska je u trećem potu

Hrvatska je u trećem potu. To je za Hrvatsku loš pot jer je ovako u grupi na Euru od jakih reprezentacija izbjegla samo Nizozemsku, dok je u ostalim potovima čeka niz jakih suparnika. Najzanimljiviji je u tom smislu četvrti pot. Tu su Italija, Švicarska i Srbija te tri pobjednika dodatnih kvalifikacija.

Najjači četvrti pot

Ako to budu Poljska, Ukrajina i Grčka, praktički nema poželjnog suparnika iz tog pota. U prvom je to jedino Njemačka, koja je već dugo grozna po igri i rezultatima. Drugi pot također je pun neugodnih suparnika. Općenito, pogled na potove jasno pokazuje da su drugi, treći i četvrti slični po distribuciji kvalitete i snage reprezentacija.

Reprezentacija iz najslabijeg pota može izvući lakšu skupinu

Tako primjerice reprezentacija iz četvrte jakosne skupine može izvući Njemačku, Albaniju i Sloveniju, dakle prolaznu grupu premda je u ždrijeb ušla iz nominalno najgore pozicije. S druge pak strane, mjesto u navodno povlaštenom prvom šeširu, koji bi trebao jamčiti prolaznost skupine, može donijeti vrlo jake suparnike kao što su Danska, Nizozemska i Italija, dakle jako tešku grupu na Euru.

Nema lake skupine za Hrvatsku

Što se tiče Hrvatske, njoj prijeti primjerice užasno teška skupina s viceprvakom svijeta Francuskom, europskim prvakom Italijom i Danskom ili ona s Engleskom, Turskom i Srbijom. Što se tiče prolaznijih skupina, mogla bi dobiti grupu s Njemačkom, Albanijom i Grčkom.

Popis potova  (jakosnih skupina):

Prva: Njemačka, Portugal, Francuska, Španjolska, Belgija i Engleska
Druga: Turska, Mađarska, Danska, Albanija, Austrija i Rumunjska
Treća: HRVATSKA, Škotska, Slovenija, Slovačka, Češka i Nizozemska
Četvrta: Italija, Švicarska, Srbija i tri pobjednika dokvalifikacija

OZNAKE: Hrvatska, Euro

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.