Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske osudili sramotni istup rektora Borasa

Autor:

23.09.2020., Zagreb - HUB 365, konferencija Vrednovanje doktorskih studija u RH – pregled reakreditacije. Damir Boras
Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Marko Lukunic/PIXSELL

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) poslali su priopćenje u kojem “osuđuju sramotni istup rektora Sveučilišta u Zagrebu Damira Borasa u kojem se uvredama i besramnim konstrukcijama obrušio na Doru Kršul, novinarku portala Telegram.hr, kao i na žrtve seksualnog zlostavljanja, o čijem je slučaju novinarka pisala”.

Donosimo priopćenje u cijelosti:

Kolegica Kršul, nagrađivana novinarka koja već godinama sustavno prati rad Sveučilišta, u proteklih je nekoliko dana objavila niz informacija prema kojima je rektor Boras znao za slučajeve seksualnog uznemiravanja na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, ali je profesor na čiji račun optužbe idu, umjesto sankcija dobio nagradu, i to na inicijativu, kako piše Telegram.hr, upravo rektora Borasa. Nakon objave prvog teksta Telegramu su se javile još tri bivše studentice Filozofskog, koje su za seksualno uznemiravanje optužile istog profesora.

Umjesto da odgovori na konkretna novinarska pitanja koja su mu upućena, rektor Boras jučer odgovara priopćenjem u kojem na najprizemniji način nedostojno funkcije prvog čovjeka Sveučilišta vrijeđa kolegicu Kršul kao “opsesivnu novinarku”.

HND i SNH pružaju punu podršku Dori Kršul, a rektora Borasa i sve osobe na javnim funkcijama u državi podsjećaju kako je pravo svake novinarke i novinara pitati i raditi u interesu javnosti. Također, ne pristaju na vrijeđanja umjesto odgovora na pitanja te osuđuju spekulacije o motivima novinarke i žrtava.

Najmanje što rektor Damir Boras nakon ovakvog sramotnog istupa može učiniti jest ispričati se.

Za Izvršni odbor HND-a; Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a, Maja Sever, predsjednica Sindikata novinara Hrvatske

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.