Hrvatsko-češko društvo: Održana tribina o Milanu Kunderi

Autor:

Photo: Pixabay

Tribina posvećenu nedavno preminulom češkom i francuskom književniku Milanu Kunderi, na kojoj je govorio hrvatski književnik i urednik Kunderinih Sabranih djela Mile Pešorda, održana je u Češkom domu u Zagrebu, priopćilo je u srijedu navečer Hrvatsko-češko društvo.

Pešorda je, napominju iz Hrvatsko češkog društva, bio Kunderin prijatelj i urednik njegovih Sabranih djela u sedam knjiga koja su od 1984. do 1990. objavljena u Sarajevu u četiri izdanja, a peto izdanje 1992. spriječila je srpska agresija na Bosnu i Hercegovinu.

Po Pešordinim riječima Kundera je jedan od književnih velikana 20. stoljeća, o čemu svjedoči podatak da je uvršten u najugledniju francusku ediciju klasika La Pleiade koja je objavila njegova djela na 3000 stranica u dva toma.

Kundera se zalagao i za međunarodno priznanje Hrvatske i na susretu s tadašnjim francuskim predsjednikom Francoisom Mitterandom, napomenuo je.

Dodao je kako je u studenom 1991. u najuglednijem francuskom tjedniku socijalističkog usmjerenja Le Nouvel Observateur objavio članak u kojem je poručio da težnje Hrvatske i Slovenije za osamostaljenjem ne proturječe ideji europskih integracija i jedinstva.

Na Kunderin je poticaj, kako je rekao, i sam je stupio u kontakt s francuskim filozofom Alainom Finkielkrautom koji se počeo zalagati za pravo Hrvatske na slobodu i samostalnost.

Tuđmanovo odlikovanje

Godine 1998. predsjednik Tuđman odlikovao je Kunderu Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića, no to mu odličje nikad nije osobno uručeno, dodao je.

Pešorda se prisjetio teškoća  s kojima se suočavao njegov projekt izdavanja Sabranih djela Milana Kundere na hrvatskom jeziku, u prijevodu Nikole Kršića.

Podsjetio je na izjavu crnogorskog književnika Mihajla  Lalića koji je kazao da se u Jugoslaviji „ne objavljuju djela o komunizmu i socijalizmu, već djela neprijatelja socijalizma“ te da „iza mladih kunderista i antikomunista stoje snage međunarodne reakcije i specijalnog rata protiv Jugoslavije.”

Na opasnost od Kundere i projekta Sabranih djela za komunistički sustav upozoreno je i u zloglasnog Bijeloj knjizi Centralnog komiteta Saveza komunista Hrvatske iz 1984., dodao je.

Podsjetio je i na lažnu optužbu protiv Kundere 2008. da je u mladosti bio doušnik čehoslovačke tajne policije te ustvrdio kako je time bila spriječena njegova kandidatura za Nobelovu nagradu za književnost.

Milan Kundera rođen je u Brnu 1. travnja 1929., a preminuo u Parizu 11. srpnja 2023.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.