“Hrvatskim braniteljima onemogućujete njihov legitiman pozdrav, ja ga ponavljam – Za dom spremni”, rekao je Bulj u Saboru

Autor:

13.04.2023., Zagreb - Nastavljena 16. sjednica Hrvatskog sabora. Miro Bulj, Dalija Oreskovic Photo: Robert Anic/PIXSELL

Robert Anic/PIXSELL

Opomenama i udaljenjem Mira Bulja (Most) iz Sabornice Hrvatski sabor u srijedu je polemično započeo rad, pokušavajući drugi put izglasovati Vladin prijedlog da Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira izmijeni u hitnoj proceduri.

Oporba, koja se i prošli tjedan bunila zbog hitnosti, svoje je zamjerke ponovila i danas, ističući kako nema objektivnih razloga da se zakon mijenja u hitnoj proceduri.

Nema opravdanih razloga za hitnost, ustrajala je Dalija Orešković (Centar), ističući kako je odlika totalitarnih režima da “partija može što hoće”. Ovo što vi radite je silovanje demokracije, poručila je vladajućima.

Miro Bulj prozvao je Vladu i vladajuće da uvode drakonske kazne, “u biti verbalni delikt”, kako bi prosuđivali što su lažne vijesti i kako bi kažnjavali HOS-ovce za njihov “legitimni pozdrav” Za dom spremni.

Hrvatskim braniteljima onemogućujete njihov legitiman pozdrav, ja ga ponavljam – Za dom spremni, rekao je Bulj.

Od njegove se izjave ogradio Davorko Vidović (Socijaldemokrati), poručivši mu da najveći dio branitelja nikad nije stajao iza toga pozdrava.

Hrvoje Zekanović (HDS) istaknuo je pak da Bulj govori neistine, da se po pitanju oznaka HOS-a ništa se ne mijenja.

Milorad Pupovac (SDSS) kazao je kako je izvikivanje ustaškog zločinačkog pozdrava ZDS za rasprave, kao što je učinio zastupnik Bulj, “teška uvreda i poziv na mržnju i nasilje”.

Grmoja: Nije sporan uzvik Slava Ukrajini, a jest ZDS

Nikola Grmoja (Most) primijetio je kako je zanimljivo da nikome nije sporan uzvik Slava Ukrajini, ali jest da se u kontekstu Domovinskog rata izgovara ZDS.

“Igra vam Slava Ukrajini, a odrekli ste se hrvatskih branitelja”, uzvratio je kolegama.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković kazao je da Bulj nije govorio o Domovinskom ratu, nego je ZDS upotrijebio na dvosmislen način. U više je navrata pozvao da se započeta rasprava zaustavi jer “nije ni pametna niti korisna”.

Za pravo Bulju dao je Marijan Pavliček (HS), podsjetivši da se u okupiranom Vukovaru ginulo i sa ZDS.

Jandroković uzvraća da je ono što je Bulj rekao bilo dvosmisleno. Ne igrajte se takvim stvarima, bit ćete sankcionirani, poručio je zastupnicima.

Iako je već imao dvije opomene, Bulj se ponovno javio za riječ kako bi istaknuo da je govorio isključivo u kontekstu Domovinskog rata. “Slava Ukrajini vam je u redu, a o ZDS ne smijemo ni riječi”, izjavio je i dobio treću opomenu.

Kako je nastavio polemizirati, Jandroković mu je izrekao i četvrtu opomenu i zatražio da napusti Sabornicu.

Dok se Bulj penjao prema izlazu iz dvorane, nešto je iz klupe dobacivao Krešo Beljak (HSS) i zaradio tri opomene. Jandroković je naknadno objasnio da je vikao “Miro, ostani, ne idi”.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.