Hrvatski pročišćivač zraka nagrađen na međunarodnom natjecanju inovacija protiv korone

ITherapy, uređaj za pročišćavanje zraka u zatvorenim prostorima koji je osmislila hrvatska tvrtka Kristalna ideja, nagrađen je zlatnom medaljom na međunarodnom natjecanju “Inventions VS Corona” u konkurenciji 202 proizvoda iz 35 zemalja, priopćila je Hrvatska gospodarska komora (HGK).

To je patent koji u zraku unutar zatvorenih prostora deaktivira bioaerosole, bakterije i viruse te sprječava njihovo širenje. Istovremeno obogaćuje zrak negativnim ionima i antioksidansima, objašnjavaju iz Komre.

Natjecanje je organizirala Međunarodna federacija udruženja izumitelja i izuma (IFIA), krovna svjetska udruga inovatora osnovana 1968. godine, a uređaj je dostupan na tržištu od 2016. godine.

Direktorica tvrtke “Kristalna ideja”, ujedno i članice Zajednice za inventivni rad HGK, Inga Kovačić Sindik istaknula je tim povodom da im je motivacija za razvoj tog proizvoda bila zdravstvena i ekološka.

“Naime, uz neku opću dobrobit pojedinca, moramo biti svjesni klimatskih proizvoda i sve veće razine zagađenja zraka koja pak utječe na naše svakodnevno psihofizičko stanje,“ naglasila je Kovačić Sindik.

Ideja je nastala temeljem istraživanja tržišta dostupnih filtera, budući da svi dotadašnji proizvodi nisu mogli istovremeno ispuniti dvije važne funkcije: pročišćavanje unutarnjeg zraka od najvećeg dijela polutanata, uz istovremenu prilagođenost za korištenje u stambenim i poslovnim prostorima, hotelima, bolnicama i slično.

Komentiraj