Hrvatski olimpijski odbor potpisao sporazum o suradnji sa Savezom Roma „Kali Sara“

Hrvatski olimpijski odbor i Savez Roma u Republici Hrvatskoj “Kali Sara” potpisali su sporazum o suradnji koji bi trebao pridonijeti promicanju integracije romske nacionalne manjine u hrvatsko društvo te razvoju sporta, sportskih vrijednosti i sportske infrastrukture u okviru zajedničkih interesa obiju udruga, priopćili su iz HOO-a.

Potpis na sporazum u središnjim prostorijama Hrvatskog olimpijskog odbora stavili su predsjednik HOO-a Zlatko Mateša i predsjednica romskog Saveza Suzana Krčmar, koja je potom istaknula da “Kali Sara” kao jedan od najvećih romskih saveza u Europi, sa 40-ak udruga-članica, u svojim redovima ima velik broj mladih sportaša.

“Zbog velikog interesa i prisutnosti sporta u romskoj zajednici u suradnji sa saborskim zastupnikom Veljkom Kajtazijem izgradili smo 16 višenamjenskih sportskih igrališta u romskim naseljima u Hrvatskoj”, kazala je Krčmar.

Događaju je nazočio i reizabrani predstavnik romske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru, Veljko Kajtazi.

“Osjećam se vrlo sretnim jer je prvi put jedna romska zajednica potpisala ugovor o suradnji s jednim nacionalnim olimpijskim odborom, kao što je u ovom slučaju učinila udruga “Kali Sara” s Hrvatskim olimpijskim odborom. U 20 godina, koliko se bavim problematikom Roma, nisam čuo za tako nešto u drugim državama. Zahvaljujem predsjedniku Mateši što nas je prepoznao kao partnere i vjerujem da ćemo ovim sporazumom lakše ostvariti buduće projekte, za koje planiramo participirati i za sredstva iz EU-fondova”, rekao je Kajtazi.

Nakon što je potpisivanje sporazuma pozdravio pomoćnik glavnog tajnika HOO-a za Olimpijski program Damir Šegota, upoznavši nazočne s najnovijim informacijama o otkazanim tokijskim Igrama za 2021. godinu, čelnik HOO-a Mateša iznova je apostrofirao najvažniji segment sporazuma.

“Dulje vrijeme pratimo napore saborskog zastupnika Veljka Kajtazija i središnje udruge Roma u Republici Hrvatskoj, koji pokušavaju što bolje integrirati romsku zajednicu u hrvatsko društvo. Sport je odličan način za to i vjerujem da će se, uz nastavak infrastrukturnih projekata, taj proces dodatno poboljšati”, rekao je Mateša te dodao:

“S predsjednicom Krčmar usuglasio sam ideju o godišnjem susretu predstavnika njihove udruge i HOO-a u tri sporta – nogometu, košarci i odbojci, s intencijom da to prijeđe u tradiciju.”

Komentiraj