Hrvatski maloljetnici planirali napade na homoseksualce?

Autor:

14.04.2022. Zagreb - Dolazak policijskog kombija na Zupanijsku sud gdje bi trebale biti privedene  dvije  grupe dilera koji su uhiceni u  medjunarodnoj akciji koordiniranoj od strane EUROPOL-a i EUROJUST-a, u kojoj su sudjelovale policije Hrvatske i Srbije Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Sanjin Strukic/PIXSELL

Prema podacima koje su Europol i nacionalne policije nekoliko europskih zemalja, među kojima je i RH, prikupile o navodnoj desničarskoj skupini osumnjičenoj za terorizam, meta pripremanih napada trebale su biti osobe istospolne seksualne orijentacije i transrodne osobe, piše u nedjelju Jutarnji list.

No, osim za pripremu napada na homoseksualce, postoje indicije da su se pripremali napadi na osobe iz različitih etničkih i vjerskih skupina.

Upravo na temelju tih podataka, odnosno vrijednosti koje su osumnjičenici propagirali, i njihovim planiranim metama, Europol i policija su izvijestili kako se radi o “desničarskoj” skupini.

U Hrvatskoj su, kako se doznaje, u sklopu ove akcije uhićena dvojica maloljetnika od 16 godina, a zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo protiv obojice je zatražilo istražni zatvor.

Maloljetnici uhićeni zbog desničarskog terorizma idu u zatvor. Planirali napade na homosekusalce i vladu?

Na teret im se stavlja, kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, kazneno djelo za koje do sada, barem u novijoj sudskoj praksi, nitko u hrvatskoj nije bio osumnjičen, a riječ je o obuci za terorizam.

Točnije, stavka 2. toga djela, koja govori kako će se “osoba koja prima upute ili samostalno stječe znanja o izradi i korištenju eksplozivnih naprava, vatrenoga ili drugoga oružja, štetnih ili opasnih tvari, ili o drugim specifičnim metodama ili tehnikama, znajući da se te vještine namjeravaju koristiti za počinjenje ili doprinos u počinjenju kaznenih djela terorizma, financiranja terorizma, otmice, zlouporabe radioaktivnih tvari, napad na zrakoplov, ubojstva i otmica državnih dužnosnika i slično” kazniti kaznom do osam godina zatvora.

Kako su u subotu objavili Europol i hrvatska policija, osumnjičenici su, sumnja se, koristili online platformu i za širenje nasilne ekstremističke propagande, aktivno vrbovanje novih članova i razmjenu priručnika o oružju iz 3D pisača. Vjeruje se da su neki članovi organizacije napisali svoj vlastiti manifest i da imaju pristup oružju, piše novinar Jutarnjeg lista Marin Dešković.

Velika akcija Eurojusta i Europola: U Hrvatskoj uhvaćena dva maloljetnika zbog desničarskog terorizma

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.