Hrvatski barokni ansambl u nedjelju u HGZ-u

Hrvatski barokni ansambl svoju 20. sezonu nastavlja u nedjelju, 25. listopada, koncertom nazvanim ‘Concerto – Concertino!’.

“Barok, taj raskošan i dinamični period 17. i prve polovice 18. stoljeća rođen na krilima renesanse i obilježen naglim napretkom znanosti, u glazbi je donio pregršt novosti, a najvažnija od njih je svijest da glazba ima moć i obavezu da pokrene ljudske emocije”, navodi se u najavi koncerta koji će se održati u Velikoj dvorani HGZ-a.

U programu koncerta predstavit će se nekoliko solista na violinama te prvi oboist u ansamblu Stjepan Nodilo, a izvodit će se Telemann, Bach, Corelli, Marcello i drugi velikani baroka. Kroz dijalog, nadmetanje i neraskidivo zajedništvo HBRA će pokazati publici majstorstvo baroknih kompozitora u srazu solističkih – concertino i tutti – concerto dionica u raznim varijantama baroknog concerta grossa kao i pravog koncerta koji baš u to vrijeme poprima oblik i formu koji je zadržao do danas.

Laura Vadjon. PHOTO: HGZ

 

“S ponosom najavljujem da nastavljamo 20. sezonu ansambla koja je naprasno prekinuta pandemijom i strašnim potresom koji je zadesio Zagreb. HGZ je poput feniksa ponovno stao na noge i uz veliki trud predsjednice Romane Matanovac Vučković i ravnateljstva postao simbolom neustrašivosti, borbe i vjere da je sve moguće ako se dovoljno snažno želi! A naš ansambl snažno želi publiku na koncertima jer previše toga je stalo, a izvedbene umjetnosti su ugrožene! Mnogi ansambli se gase i nestaju, umjetnici traže alternativna zanimanja… U ovim teškim i neizvjesnim vremenima želimo svirati za publiku u nadi da uskoro dolazi ‘staro normalno’, a do tada ćemo pratiti preporuke i koncertirati pred neuobičajeno malo publike, ali s istim žarom i motivacijom!”, kaže Laura Vadjon.

Hrvatski barokni ansambl već 20 godina čuva i njeguje glazbu baroknog razdoblja i bliskih epoha, izvodeći je na originalnim glazbalima i njihovim replikama. HRBA okuplja glazbenike mlađe generacije, zaljubljenike u iskonski zvuk i stilski osviještenu interpretaciju koja je u skladu s duhom i poetikom vremena u kojem je nastala.

Ansambl je utemeljila i vodi ga agilna, virtuozna violinistica Laura Vadjon, a zbog posebno zanimljivih, živih i angažiranih interpretacija, kritičari i publika svrstavaju ga u sam vrh hrvatske glazbene reprodukcije.

Koncert u nedjelju će se održati po svim epidemiološkim mjerama.

Komentiraj