Hrvatska je odustala od samostalne kandidature za domaćinstvo centra u kojem će se istraživati i razvijati materijali potrebni za izgradnju nuklearnih reaktora i udružila sa Španjolskom u zajedničku incijativu po kojoj će taj centar biti smješten u Granadi.

“Španjolska i Hrvatska predstavile su prvo samostalne kandidature za domaćinstvo projekta no na kraju su udružile snage u jedinstvenu kandidaturu, kao europsku opciju. Poduprle su kandidaturu Granade kao sjedišta projekta IFMIF-Dones“, priopćilo je u srijedu španjolsko ministarstvo znanosti i inovacija.

Hrvatska ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u srijedu se u Madridu sastala sa španjolskim ministrom znanosti Pedrom Duqeom i potpisala sporazum o suradnji.

IFMIF-Dones (eng. International Fusion Materials Irraditation Facility – Demo Oriented Neutron Source) glavna je infrastruktura pridodana postojećem projektu ITER (eng. Reactor Termonuclear Experimental Internacional) koji se gradi na jugu Francuske. To će u budućnosti biti izvor nuklearne energije. U projektu sudjeluju Europska unija, SAD, Japan, Rusija, Kina, Južna Koreja i Indija, navodi španjolsko ministarstvo.

IFMIF-Dones će služiti za istraživanje i razvoj materijala od kojih će biti izgrađeni ti budući nuklearni reaktori. Španjolci se nadaju da će taj centar biti izgrađen u južnom gradu Granadi za što je namijenjeno između 400 milijuna i 600 milijuna eura.

“Projekt ima financijsku potporu vlade pokrajine Andaluzije jer ovu inicijativu smatra strateški važnom”, stoji u priopćenju španjolskog ministarstva.

Granada se nalazi u Andaluziji, tradicionalno poljoprivrednoj i turističkoj regiji s jednom od najviših stopa nezaposlenosti u Španjolskoj.

Hrvatsko ministarstvo znanosti i obrazovanja nije do četvrtka odgovorilo na upit zašto je odustalo od samostalne kandidature i gdje je namjeravalo smjestiti taj projekt u Hrvatskoj.

Centar će se graditi 10 godina te će biti u funkciji najmanje 20 godina.

Fusion For Energy, tijelo EU-a, pozdravilo je “zajednički napor Španjolske i Hrvatske u promicanju Granade kao europskog odredišta IFMIF-Dones projekta”, ističe španjolsko ministarstvo pod upravljanjem 55-godišnjeg Pedra Duquea.  “Zajednički prijedlog je dobar temelj da se projekt smjesti u Europu” dodaje.

Pedro Duque je postao ministar znanosti i inovacija prije dva tjedna kada su njegovi socijalisti preuzeli vlast u Španjolskoj od konzervativaca prvi put nakon 2011. godine. Vlast su preuzeli nakon što je 180 od 350 zastupnika u parlamentu izglasalo nepovjerenje premijeru Marianu Rajoyu, čija je stranka bila osuđena za korupciju. Time je Pedro Sánchez automatski bez izbora imenovan novim premijerom. Njegova stranka lijevog centra PSOE bila je najveća oporbena stranka.

Hrvatska je potpisivanjem sporazuma sa Španjolskom dobila mogućnost razmjene istraživača s tom zemljom, sudjelovanja u zajedničkim inicijativama vezanima za fuziju i nuklearnu energiju te sudjelovanje u zajedničkim projektima na međunarodnoj razini.

“Potpisanim memorandumom se formalizira suradnja dvaju znanstvenositraživačkih instituta, hrvatskog Insituta Ruđer Bošković i španjolskog CIEMAT-a koji sudjeluju u dizajniranju DONES-a”, navedeno je u priopćenju hrvatskog ministarstva znanosti.

DONES je ključni uređaj za testiranje materijala u ekstremnim uvjetima velikog zračenja.

“Surađivati na DONES-u znači biti u ekskluzivnom krugu pa je za znanstvenu zajednicu u Hrvatskoj važna ova suradnja sa Španjolskom”, navela je Divjak u priopćenju.

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja RH podsjećaju da je Europska komisija vrlo pozitivno ocijenila sporazume Hrvatske i Španjolske o DONES-u te ih istaknula kao primjer suradnje među članicama EU-a.

“U ovakvim tehnološkim projektima važnu ulogu imaju i mnogobrojne tvrtke”, dodala je. Hrvatsko ministarstvo je navelo kako je dogovoren zajednički hrvatsko-španjolski „industrijski dan“ na kojem će se predstaviti mogućnosti sudjelovanja gospodarskih subjekata u ovom projektu. Datum i mjesto nisu navedeni.

Komentiraj