EPA/GEORGI LICOVSKI

Hrvatska od danas koristi ime Republika Sjeverna Makedonija

Republika Hrvatska od petka, 15. veljače u svim oblicima službene komunikacije na domaćoj i međunarodnoj razini navodit će isključivo naziv Republika Sjeverna Makedonija, u skladu s ugovorom koji je stupio na snagu, a kojim je ta država promijenila ime, priopćilo je ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP).

O promjeni imena Hrvatska je obaviještena službenom notom 14. veljače, priopćeno je.

Promjena imena nastaje stupanjem na snagu Prespanskog ugovora čime je okončan dugogodišnji spor zbog imena države nastale nakon raspada bivše Jugoslavije.

Prespanski ugovor Grčka i Makedonija potpisale su  u lipnju 2018., a na snagu je stupio 12. veljače pošto su ga ratificirale obje susjedne zemlje.

Time je okončan spor dug 27 godina tijekom kojih je Grčka kočila euroatlantske integracije tadašnje Republike Makedonije zamjerajući joj korištenje povijesnog imena svoje sjeverne pokrajine.

Ugovorom Makedonija mijenja svoje ime u  Republika Sjeverna Makedonija, a Grčka se obvezala prekinuti blokadu njezina puta za članstvo u u NATO i EU.

Republika Sjeverna Makedonija postavila je ploče s novim imenima i pozvala sve države članice i promatrače pri Ujedinjenim narodima da usvoje i rabe gore navedeni naziv i terminologiju za sve uporabe i namjene.

Komentiraj