Hrvati u Zambiji preuzeli djecu, ali nisu stigli na popodnevni let

Autor:

01.06.2023. Ndola - Sutkinja Visokog suda u Ndoli Mary Mulanda ustvrdila je da drzava nije uspjela dokazati slucaj protiv Hrvata te je odmah izdan nalog za njihovo pustanje na slobodu. Hrvati nakon oslobadjajuce presude odlaze sa suda.  Photo: Staf Media Consultancy/PIXSELL

taf Media Consultancy/PIXSELL

Hrvatski državljani koji su na suđenju u Zambiji oslobođeni optužbe za trgovinu ljudima napokon su preuzeli svoju djecu. Još nije poznato kada stižu u Hrvatsku, rekao je ranije veleposlanik RH u Egiptu Tomislav Bošnjak za HTV.

Kako javlja N1, ipak nisu stigli na let u 13 sati. Popodne lete u Lusaku te večeras iz Lusake lete dalje prema Europi.

Odvjetnica obitelji u Zambiji: “Ove noći nije se spavalo. Odahnut ćemo kad prođu imigraciju i uđu u avion”

Podsjetimo, nakon oslobađajuće presude hrvatskim državljanima kojima se u Zambiji sudilo za trgovanje ljudima vraćene su putovnice. Kako je objavljeno, priprema se dokumentacija i obavljaju ostale formalnosti. Na povratku naših državljana u Hrvatsku intenzivno radi konzularna služba.

Veleposlanik Bošnjak potvrdio: “Hrvatski državljani preuzeli su djecu, nije poznato kada stižu u Hrvatsku”

Na slučaj Zambija osvrnuo se premijer Andrej Plenković u uvodu vladine sjednice. Istaknuo je napore hrvatske diplomacije u zaštiti naših državljana kojima se sudilo te djece koja su također državljani naše zemlje. Naglasio je i navode iz sudske presude.

“Sutkinja je navela da nije dokazano da su naši državljani počinili kazneno djelo trgovanja djecom, kao što nije dokazano ni da su dokumenti o posvojenju lažni. Podsjećam da je od trenutka pritvaranja pa do završetka procesa Hrvatska štitila prava i interese naših državljana pružajući im konzularnu pomoć. Osim prava hrvatskih parova, štitili smo prava djece koja su prošla postupak posvojenja i stekla hrvatsko državljanstvo.

U ovom trenutku vode se administrativni postupci u vezi s djecom i vidjet ćemo kako će dalje teći postupak spajanja s djecom i njihova što skorijeg povratka u Hrvatsku”, rekao je premijer Plenković.

Plenković na sjednici Vlade o slučaju Zambija: “Vode se postupci u vezi s djecom. Nadamo se što skorijem povratku u Hrvatsku”

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.