Hripavac se pojavio u još dvije županije

Autor:

01.12.2023., Zagreb - U Zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Stampar na Mirogojskoj cesti otvoren je drive in punkt za PCR testiranje na hripavac. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Hripavac nije zaobišao Koprivničko-križevačku županiju gdje je do utorka popodne zabilježeno sedam zaraženih, kao ni susjednu Virovitičko-Podravku s tri oboljele osobe, a zaražene su osobe većinom mlađe dobi.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije za Hinu su rekli da su nositelji zaraze uglavnom djeca i srednjoškolci te da se još ne može govoriti o epidemiji, a iz Virovitice kažu da su dvije zaražene osobe mlađe, te jedna starije dobi.

Koprivnička epidemiologinja Maja Blažeković izvijestila je da je bolest blaža u djece tinejdžerske dobi i odraslih, osobito u onih koji su se redovito cijepili protiv hripavca. Klinička slika kod novorođenčadi i dojenčadi, koja zbog svoje dobi još nije potpuno cijepljena, necijepljene djece i imunokompromitirane djece je obično težeg tijeka i ta skupina populacije je najugroženija.

“U Koprivničko-križevačkoj županiji se od 28. studenog provodi PCR testiranje na hripavac. Testira se utorkom i četvrtkom od 7 do 8 sati, a pritom je potrebna uputnica obiteljskog liječnika. U dane testiranja pojavi se desetak mogućih nositelja zaraze”, dodala je Blažeković.

U obje županije ima dovoljno cjepiva protiv hripavca, a iz Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije ističu da je to najbolja zaštita od bolesti. Pogotovo se docjepljivanje protiv hripavca preporučuje trudnicama u drugom i trećem tromjesečju trudnoće radi zaštite nerođenog djeteta. Unazad dva tjedna, tvrdi Blažeković, povećani je interes upravo trudnica za cijepljenje.

“Djeca koja su propustila neku od doza u redovitom cijepljenju po kalendaru cijepljenja trebala bi u dogovoru s pedijatrom ili liječnikom obiteljske medicine nadoknaditi cijepljenje”, zaključila je Blažeković.

OZNAKE: hripavac

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.