HRFF – Na festivalu i premijere dvaju hrvatskih filmova

hina

Među četrdesetak filmova ovogodišnjeg Human Rights Film Festivala (HRFF), koji će se održati od 4. do 10. prosinca u Zagrebu, te od 7. do 10. prosinca u Rijeci, bit će i dvije premijere hrvatskih filmova – “Vremenske bombe” Gorana Sergeja Pristaša i kolektiva BADco. i “Dobri domaćini” Andreja Korovljeva.

Trodijelni eksperimentalni dokumentarac “Vremenske bombe” sniman je na tri lokacije – u Rijeci, Zagrebu i Splitu, na kojima postoji jaka tendencija uvezivanja industrijske arhitekture, propale proizvodnje i institucionalizacije suvremenih umjetničkih praksi.

S nekoliko pozvanih umjetnika, među kojima su Slaven Tolj, Nataša Antulov, Platforma 9.81, BADco. je naselio te prostore tijekom 24 sata, ondje izvodio i snimao elemente svojih predstava, organizirao projekcije filmova, diskusije i rad s filmskim statistima u radničkoj vremenskoj strukturi – osam sati rada, osam sati nadogradnje, osam sati odmora.

Prva lokacija je bila riječka tvornica Benčić, novi Muzej moderne i suvremene umjetnosti, druga je također bivša tvornica, danas Centar za nezavisnu kulturu i mlade “Pogon – Jedinstvo”, a treća nikad dovršeni Dom mladih u Splitu.

“Instalacija nastaje kroz (i reflektira) hibridnu formu filmskog seta kao izvedbe te proizvodi dvoznačnu ulogu filmskih statista kao radnika na filmu i plaćenih gledatelja izvedbe”, ističe se u najavi premijere “Vremenskih bombi”, koja će se održati 7. prosinca u MM centru Studentskog centra.

“Dobri domaćini”, kratkometražni dokumentarac Andreja Korovljeva, prati istoimenu kampanju koju su krajem 2016. pokrenuli Zaklada SOLIDARNA, band Kries, inicijative Are You Syrious i Dobrodošli i Koalicija Solidarnost Split.

Tom se kampanjom pozivalo građane da podupru mlade kreativce bez doma kako bi mogli ostvariti svoj puni potencijal i razvijati talente kojima obogaćuju našu kulturu.

Redatelj prati aktivnosti Dobrih Domaćina na Tabor Film Festivalu 2017 i kreativnom kampu za djecu u Kaštel Kambelovcu.

Film će premijeru imati također 7. prosinca, ali u dvorani Müller kina Europa.

Niz diskusija u popratnom programu

U svom popratnom programu Human Rights Film Festival donosi niz diskusija koje organiziraju ljudsko-pravaške organizacije.

Među ostalim, održat će se međunarodna konferencija o tzv. neliberalnim demokracijama u Europi s tridesetak izlagača, među kojima su i Žarko Puhovski, Vesna Pusić i Jadranka Kosor, tribine o politizaciji obrazovanja i obrazovanju kao javnoj politici, o vjerničkom aktivizmu u Hrvatskoj danas kao i o migrantskim organizacijama i njihovim iskustvima u državama članicama EU te forum o konceptu i praksama otpora nasilju.

Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske tradicionalno će se 10. prosinca obilježiti Međunarodni dan ljudskih prava s fokusom na dvije iznimno aktualne teme – suzbijanje govora mržnje na Internetu i Integracija osoba kojima je odobrena međunarodna zaštita u hrvatsko društvo.

Ulaz na sve projekcije i popratna događanja festivala, kojemu je Hina medijski pokrovitelj, je besplatan.

Komentiraj