HRELJA “Mi nismo i nećemo biti Plenkovićev 76. glas”

Borna Filic/PIXSELL

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika i zastupnik u hrvatskom Saboru Silvano Hrelja gostovao je jutros u ‘Novom danu’ N1 televizije, gdje je komentirao mirovinsku reformu i aktualnim političkim događajima.

Ministar Pavić najavio je reformu, a Hrelja kaže kako postoje radne grupe, ali još ništa na papiru. “Nema se o čemu previše razgovarati. Kad vidim nešto, spreman sam razgovarati bez obzira na to što sam u opoziciji. Zasad umirovljeničke udruge participiraju u tim skupinama i dobivaju neke poluinformacije. Ako situacija bude stabilna u sljedećih 15-ak dana možda će se roditi neki tekst koji bi išao u raspravu”, rekao je Hrelja.

Naglasio je kako je pred nama ćudljiva jesen i teško je predvođati što će se događati. “Ne bih volio zagovarati nove izbore, novo preslagivanje, novo gubljenje vremena, ali ako ne bude druge, ako ne bude razuma i ne prestane ovo inaćenje u svim strankama, onda će neka treća opcija privući pažnju građana. Sve to skupa ne vodi na ništa dobro i stabilno”, kazao je.

Upitan može li Andrej Plenković računati na njegov glas, odgovara: “Postoji minimum političke principijelnosti da poštuješ opciju s kojom si dobio mandat. Kad sam osvojiš mandat možeš se prikloniti kome hoćeš. Ja sam mandat zaslužio u koaliciji s SDP-om i minimum principijelnosti je da ostanem tu do kraja”, rekao je dodavši kako oni mogu podržati novi zakon, ali ne i ići u koaliciju.

“Mi nismo 76. glas. Mi možemo biti 78., 79., vezano za neki projekt, ali nećemo biti 76. glas jer to znači ući u koaliciju, a to nije moguće”, pojasnio je. Hrelja kaže da bi mirovinski fondovi trebali spašavati Uljanik, kada bi se garantiralo da će Uljanik poslovati u plusu. “Opravdano je da novac svih građana ide i u tu industriju, ali treba napraviti sustav da ima jedna kuna plusa godišnje. Onda bi imalo smisla, u ovakvim slučajevima to nema nikakvog smisla”, kazao je.

Komentiraj