‘Hrabrost i žrtva’: Obljetnica Dana D okuplja svjetske čelnike

Svjetski čelnici okupljaju se u srijedu na obalama južne Engleske kako bi obilježili 75. godišnjicu Dana D, najveće pomorske vojne akcije u povijesti koja je uvelike pridonijela okončanju Drugog svjetskog rata i pobjedi nad fašizmom.

Britanska kraljica Elizabeta i premijerka Theresa May prisustvovat će svečanosti u Portsmouthu na kojoj će biti i ratni veterani. Nazočit će i američki predsjednik Donald Trump, kojemu je to posljednji dan državnog posjeta Britaniji.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, kanadski premijer Justin Trudeau, australski premijer Scott Morrison, njemačka kancelarka Angela Merkel, te čelnici i visoki dužnosnici još desetak zemalja također će biti na svečanosti.

“Dok stojimo ujedinjeni kako bi odali počast onima čija je hrabrost i žrtva na plažama Normandije preokrenula Drugi svjetski rat, zavjetujemo se da nikada nećemo zaboraviti naš dug njima”, priopćila je premijerka May ususret obljetnici.

“Njihova solidarnost i odlučnost u obrani naše slobode ostaju kao lekcija za buduće naraštaje”, dodala je.

U prvim satima 6. lipnja 1944. više do 150.000 savezničkih vojnika isplovilo je iz Portsmoutha i okolnih mjesta kako bi započeli zračni, kopneni i pomorski udar na Normandiju, koji je rezultirao oslobađanjem zapadne Europe od nacističkog režima.

Invazija, kodnog imena “Operacija Overlord”, i dalje je najveća pomorska akcija u povijesti, u kojoj je sudjelovalo gotovo 7.000 brodova duž 80 kilometara sjeverne francuske obale. Tisuće žrtava brojale su se na obje strane.

“Ovog četvrtka bit će 75 godina da su hrabri američki i britanski domoljubi isplovili s ovog otoka u najvažniju bitku u povijesti”, rekao je Trump na konferenciji za medije u utorak.

U srijedu navečer, oko 300 veterana koji su sudjelovali u iskrcavanju, a danas imaju preko 90 godina, isplovit će iz Portsmoutha na posebnom brodu, MV Boudicca, te će ponoviti svoj put iz 1944. preko Kanala, u pratnji brodova Kraljevske mornarice i jednog Spirtfire borbenog zrakoplova.

Za to vrijeme, britanski i francuski padobranci ponovit će zračno iskrcavanje nad Normandijom. U četvrtak će se obilježavanje Dana D nastaviti u sjevernoj Francuskoj.

Obljetnica se podudara s posljednjim danom Trumpova službenog posjeta Britaniji, gdje je naglasio kako je tada ratno zajedništvo formiralo “najveći savez koji je svijet ikada vidio”.

Također je pozvao NATO saveznike da povećaju izdvajanja za obranu.

Velika Britanija jedna je od rijetkih zemalja članica koja je postigla dva posto izdvajanja za obranu, a premijerka May je naglasila da je obljetnica Dana D važan znak zajedništva za budućnost.

“Zajedno ćemo se prisjećati važnosti stvaranja zapadnog savezništva, za sigurnost i prosperitet svih naših zemalja”, dodala je May.

Komentiraj