‘Hotel za mačke bio mi je san – pretvorila sam hobi u posao’

Autor:

Saša Zinaja

Vip nastambe, igralište za mačke, mogućnost praćenja mačke putem video nadzora 24 sata na dan, stroga pravila vezana uz higijenu i zdravlje mačaka koje borave u hotelu – sve to možete dobiti u Royal Cat Hotelu, prvom hotelu za mačke u Hrvatskoj, otvorenom u Dugom Selu

Pojedinačne i skupne V.I.P. nastambe od prirodnih materijala, veliko igralište za mačke, mogućnost praćenja mačke putem videonadzora 24 sata na dan, stroga pravila vezana uz higijenu i zdravlje mačaka koje borave u hotelu – to sve očekuje klijente na četiri šape i njihove vlasnike u “Royal Cat Hotelu”, prvom hotelu za mačke u Hrvatskoj koji će svoja vrata otvoriti 3. lipnja. Hotel se nalazi na adresi Zagrebačka ulica 122 u Dugom Selu, a prostire se na više od 120 kvadrata moderno uređenog klimatiziranog prostora koji ima zasebnu recepciju. U inozemstvu već postoje specijalizirani hoteli za vlasnike mačaka, dok je do sada u Hrvatskoj privremeni smještaj za mačke u odsustvu njihovih vlasnika bio moguć jedino kod pojedinaca koji nude smještaj u vlastitom domu. U hotelu postoji 25 individualnih boksova za mačke, ali su smještajni kapaciteti i veći jer vlasnik koji ima više mačaka može izabrati da njegove mačke budu zajedno smještene u jednom boksu.

IZA OVOG PROJEKTA stoji Mirjana Sović, po struci medicinska sestra, koja je dugi niz godina radila u autoindustriji, a na zadnjem poslu bila je direktorica prodaje. Članica je udruge za dobrobit i zaštitu mačaka ‘Prava šapa’, udruge ‘S.O.S. Cat’ i udruge ‘Rea’ iz Zagreba te volontira po potrebi. Kako kaže, već je dugo, potaknuta dugogodišnjim volontiranjem i pomaganjem napuštenim i bolesnim životinjama na ulici kojima je pružala privremeni smještaj u svom domu i tražila udomitelje, razmišljala o tome da otvori hotel za životinje:

“I sama imam nekoliko svojih maca kojima sam pružila dom. Među njima je i jedna potpuno slijepa maca i jedan tronožni mačak, a zbog njih podržavam kampanje ‘Gledaj srcem’ i ‘Udomi, ne kupuj’ za teško udomljive hendikepirane mace i mace s ulice. Imam i psa. Na hranilištima na kojima se nalaze ukupno 22 mace sama brinem o njima, što uključuje veterinarsku skrb po potrebi i kastraciju kao jedini način kontrole razmnožavanja na ulici. Do sada sam udomila više od stotinu životinja i bilo je samo pitanje vremena kada ću svoju ljubav prema njima pretvoriti u posao. Bezbroj sam se puta i ja našla u situaciji kada sam morala otputovati, a nisam imala kome povjeriti svoje mace. Željela sam biti potpuno sigurna da će im biti dobro. Jedino rješenje bilo je da moja teta u tom periodu boravi u stanu i brine o njima. Ovo su realni problemi vlasnika životinja koji zbog privatnih i poslovnih razloga često putuju, a nemaju nikoga tko bi se tada brinuo o njihovom kućnom ljubimcu. Vjerujem da bi se mace češće i više udomljavale kada bi imale adekvatan smještaj za vrijeme odsutnosti vlasnika. Istraživala sam tržište, ali najviše mi je pomoglo iskustvo višegodišnjeg volontiranja i kontakti s vlasnicima mačaka kao pokazatelj da definitivno postoji potreba za ovakvim projektom jer je nažalost većina dostupnog smještaja u privatnim stanovima, često i u neadekvatnim uvjetima.”

‘HOTEL ZA MAČKE prostire se na 120 četvornih metara u moderno uređenom klimatiziranom prostoru koji ima zasebnu recepciju’, kaže vlasnica hotela Mirjana Sović

MIRJANA SOVIĆ U PROJEKT JE UKLJUČILA poslovnu partnericu Rahelu Cvitković koja također godinama aktivno pomaže napuštene, bolesne i odbačene mačke te djeluje u nekoliko udruga. Obje su dale otkaz na prethodnim radnim mjestima kako bi se u potpunosti posvetile “Royal Cat Hotelu”. Za potrebe projekta Mirjana Sović i Rahela Cvitković koristile su poticaje za samozapošljavanje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i otvorile obrt.

Mirjana Sović naglašava da je ovo njezin posao iz snova i da se u potpunosti vidi u ovakvom radu:

“Definitivno imamo potpunu potporu od svih naših prijatelja, volontera, obitelji, pozitivne reakcije stizale su sa svih strana, a to nam je dalo vjetar u leđa. Najveća su nam podrška Rahelin i moj suprug. Ovo ne možeš raditi samo zato što se baš to traži na tržištu. Za ovakvo nešto se moraš ‘stopiti’ s macama i njihovim razmišljanjem, ponašanjem, moraš ih voljeti, razumjeti i poznavati. Prije sam bila fokusirana više na pse jer sam cijeli život imala pse, no otkako je prva maca došla u naš dom, mačke su me zaista osvojile. Privukao me njihov karakter i njihova neovisnost. A kada je riječ o poslu koji uključuje mačke, treba istaknuti da za pse postoje skloništa, azili i hoteli. Za mačke postoji samo jedno sklonište u Poreču u cijeloj Hrvatskoj. U Zagrebu gradske institucije ne nude ni adekvatnu ni trajnu pomoć u zbrinjavanju napuštenih maca. Mace se u Hrvatskoj tretiraju kao da ne postoje i da nema volontera koji jedva krpaju kraj s krajem, situacija bi za ulične, bolesne, ozlijeđene i skotne mace bila zaista još puno gora unatoč Zakonu o zaštiti životinja koji obvezuje gradove, općine i županije u zbrinjavanju i takvih maca.”

Ističe da to što je hotel malo udaljen od Zagreba ne igra bitnu ulogu s obzirom na to da nude i uslugu prijevoza do hotela i iz hotela. Pristup prostorijama u kojima borave mačke, navodi, moguć je vlasnicima isključivo pod strogim higijenskim uvjetima:

“Svaki vlasnik koji želi pristupiti prostoru gdje borave mace mora dezinficirati ruke i koristiti navlake za cipele. Higijena nam jest i bit će uvijek na visokom nivou i najveći prioritet. Podovi, boksovi, oprema, krevetići, igračke i WC-i čiste se parnim čistačem na preko 180 stupnjeva Celzija i Ekocidom. Cijeli kompleks hotela nalazi se pod videonadzorom i kompletno je osiguran u suradnji s ovlaštenom tvrtkom. To uključuje videonadzor, alarm protiv provale, protiv loma stakla, vatre, dima, plina i poplave. Prostor smo u potpunosti prilagodili macama, to znači da na raspolaganju stoji 25 po mjeri izrađenih drvenih  prostranih boksova. Prostor posjeduje i specijalno izrađen kavez na prozoru koji je pola metra izbočen te mace imaju osjećaj kao da borave vani, a imamo i veliko igralište za mace s jako puno različitih kućica, skrivalica, krevetića, visećih udobnih ležajeva, grebalica, osvijetljeni umjetni akvarij, kamin, velike LED televizore na kojima se vrte programi za mace, tiha umirujuća muzika, cvrkut ptičica i mirisi kao da su doma. Ono što je novo za vlasnike ljubimaca koji borave u hotelu je da ‘Royal Cat Hotel’ omogućava videonadzor i za vlasnike maca, odnosno, vlasniku se ustupi link preko kojeg 24 sata na dan može vidjeti svoju macu u bilo koje vrijeme. Mace na terapiji i seniori mogu biti smješteni i tretirani na osnovu preporuke veterinara, a u slučaju da je potrebna veterinarska intervencija, na raspolaganju nam 24 sata na dan stoji specijalistička veterinarska ambulanta ‘Dugi Dog’ koja je u neposrednoj blizini našeg hotela.”

‘TO ŠTO JE HOTEL udaljen od Zagreba ne igra ulogu jer nudimo i uslugu prijevoza do i iz hotela, a na raspolaganju nam je i veterinarska ambulanta 24 sata na dan’, kaže Mirjana Sović

MIRJANA SOVIĆ ODGOVORILA JE na pitanje zašto bi vlasnici dali mačku u hotel, a ne na čuvanje kod osobe u stan:

“Osim svega spomenutoga, treba naglasiti da kod nas mace nisu prisiljene družiti se s nepoznatim ukućanima, slučajnim prolaznicima i nepoznatim macama. U hotelu nemamo mirise drugih životinja kao što su psi i ostali kućni ljubimci jer je cijeli prostor namijenjen isključivo mačkama te im je pružena mogućnost adaptacije i mirnog kutka ako se ne žele družiti i ako im je potreban mir. Mace mogu po odabiru vlasnika preko dana biti slobodne i provoditi vrijeme u udobnom i potpuno sigurnom prostoru u društvu drugih maca i našeg osoblja ili, također po odabiru vlasnika, mogu boraviti isključivo same u svojoj prostranoj nastambi uz šetnju u hotelu. Mačke su izuzetno oprezna, ali i jako društvena bića. Kod nas nove mace boravak započinju u izdvojenom, udobnom prostoru. Tu ih strpljivo ohrabrujemo da slušaju, mirišu i istražuju, dok se ne osjete sasvim opuštenima i sigurnima. Svaka maca je različita pa ovaj proces traje između jednog i tri dana. Nakon uspješne adaptacije mace su spremne za međusobno druženje i igru. Boravak s drugim stabilnim macama je blagotvoran i može pomoći maci u ispravljanju nekih poremećaja u ponašanju – loših navika u prehrani, grubosti tijekom igre, hiperaktivnosti ili anksioznosti. Mace se ugledaju jedna na drugu i brzo uče. Higijenski su uvjeti kod nas na najvišoj mogućoj razini, a kod čuvanju maca u dnevnom boravku ili u stanu to jednostavno nije moguće.”

Koja je cijena dana u hotelu i što je sve uključeno u cijenu?

“Trudili smo se da cijene budu prilagođene našim okvirima i raznim kombinacijama, tako da je smještaj mace 1 do 3 dana 130 kuna po danu, uz popust od 50% za svaku sljedeću macu istog vlasnika. Smještaj mace 4 do 14 dana je 100 kuna po danu, a duže od 14 dana je cijena po dogovoru i ovisno o broju maca. Vlasnici mogu birati hoće li donijeti vlastitu hranu i pijesak za korištenje tijekom boravka u hotelu ili žele koristiti hotelske proizvode. Imamo visokokvalitetnu hranu kao što je organski Schesir Bio koji sadrži žitarice uzgojene bez kemijske oplodnje i meso životinja koje se uzgaja poštujući načela dobrobiti životinja. Kao i svi Schesir proizvodi, i suha hrana je ‘cruelty free’, što znači da nikakvi invazivni testovi nisu provedeni na životinjama tijekom proizvodnje. Pijesak za mačke u hotelu koji koristimo je ‘Cat’s best’, 100% prirodan mačji pijesak od biljnih vlakana koji je kompostirajući, biološki razgradiv, bez prašine, nježan za šapice i bez dodataka. Razvijen je u skladu s prirodom: u proizvodnji nije stradalo nijedno drvo. Također, postoje i ostale usluge kao što su dnevni vrtić za mace koji je otvoren 12 sati dnevno i royal spa tretman koji uključuje cjelokupnu njegu mace – od čišćenja uški do njege krzna i rezanja noktića.”

‘VLASNICI ŽIVOTINJA koji često putuju, a nemaju nikoga tko bi se tada brinuo o njihovom ljubimcu, češće će se sad, nadam se, odlučiti za udomljavanje mačaka’, kaže vlasnica hotela

MIRJANA SOVIĆ REKLA JE DA ĆE, s obzirom na to da tek pokreću hotel, širenje poslovanja i lokacija ovisiti o interesu korisnika, ali dodala je da se već pročula priča o hotelu i da imaju puno upita za smještaj i rezervaciju:

“Nadamo se da će vlasnici prepoznati naš trud, ljubav i skrb o macama kao da su naše vlastite i da ćemo biti u mogućnosti proširiti poslovanje, otvoriti dodatne lokacije i zaposliti nove ljude kojima su mace velika ljubav i znaju se brinuti o macama. Trenutno smo u razgovorima s određenim ustanovama da omogućimo djeci s posebnim potrebama terapeutsko druženje s macama i da oni kroz igru i druženje sa životinjama nađu još jednu radost u svojim životima. Važna nam je prisutnost u medijima i na društvenim mrežama, želimo da se ljudi upoznaju s nama i da prouče naše internetske stranice i Youtube kanal te prošeću našim prostorom, vide tko smo i kako to izgleda kada mace uživaju u hedonizmu i žive na visokoj šapi. Cilj je izgraditi odnose s vlasnicima: njihove pohvale i kritike tjerat će nas da napredujemo i da macama bude još bolje. Postoji i projekt ‘Royal Cat Hotela’ pod nazivom ‘Udomi macu’: želimo spojiti tvrtke i udruge koje se bave pomaganjem i spašavanjem napuštenih maca kako bismo im pomogli jer su kapaciteti udruga i volontera maksimalno iskorišteni. Cilj je da pravne ili fizičke osobe sponzoriraju smještaj za jedan ili više boksova na minimalno godinu dana u kojem bi boravile mace od udruga koje su već duže vrijeme kod njih na skrbi te tako napravili mjesta za nove mace koje trebaju pomoć. Mace u sponzorskom boksu bi se, naravno, udomljavale, a nakon što bi se maca udomila, u taj sponzorski boks bi došla sljedeća maca iz udruge. Naravno da su dobrodošli svi koji žele pomoći uličnim macama i donirati nešto hrane za njih, ampulicu protiv nametnika ili slično. Na kraju mjeseca ćemo navedenu donaciju donirati dalje udrugama ili volonterima koji brinu o napuštenim macama te objaviti kome je donacija ustupljena.”

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.