Ministar gospodarstva Darko Horvat sinoć je u emisiji ‘Otvoreno’ HRT-a komentirao situaciju u Uljaniku.

“Ima razloga za zabrnutost. U zadnjih 10 do 15 godina situacija u Uljaniku nije ni vesela, ni sretna, ni spretna – ali mislim da postoji rješenje. U dokumentu koji je poslan Bruxellesu naziru se obrisi nečega s čim bi mogli početi već unutar mjesec dana uz angažman Uljanika i njegovog strateškog partnera te jamstvenim portfeljem za koji je država spremna”, rekao je Horvat.

Dodao je kako je zabrinut i ministar financija Zdravko Marić, te poručio kako je problem Uljanika ‘problem u ukupnim gabaritima i većim od Agrokora’.

Horvat je objasnio da plan restrukturiranja predviđa 60-postotni doprinos države, a Uljanika i partnera 40-postotni. “Nešto više od 500 milijuna eura potrebno je da bi se kraju privela postojeća knjiga narudžbi, a Uljanik se osposobio za tržišnu utakmicu. Država je spremna pratiti i kreditni portfelj na koji će se morati ići pri nabavci materijala ‘brod po brod’. Siguran sam da su takvi pojedinačni ugovori ‘iznad vode’ i da će narudžbe biti profitabilne”, zaključio je Horvat.

Predsjednik Uprave Kermas energije i Brodotrogira Nenad Končar kazao je kako bi strateški partner Uljanika trebao uložiti otprilike 237 milijuna eura. “Mi upravljamo Brodotrogirom i u zadnjih 5 godina investirali smo 180 milijuna eura. U Brodotrogiru je prije nekoliko dana porinut potpuno novi tanker koji samostalno lomi led pramcem i krmom. Iz tog primjera je vidljivo da smo sposobni i za Uljanik”, kazao je.

Naglasio je kako je održivost društva prvi uvjet za prihvaćanje programa restrukturiranja od strane Bruxellesa te dodao kako Brodotrogir dvije godine ne prima nikakve poticaje. “Brodotrogiru je ‘uzet’ sjeverni dio poluotoka Čubrijan na kojemu se odlagao stari metal – i tamo je napravljena marina, u kojoj su također ljudi zaposleni. Škver ne pati, a lokalna uprava i gosti su zadovoljni”, zaključio je Končar.

Komentiraj