Horvat: “Poslali smo timove na teren da građanima pomognu popuniti dokumente potrene za obnovu”

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat objašnjavao je medijima na koji način će se organizirati obnova potresom stradalih područja, što će biti pod čijom ingerencijom.

“Fond za obnovu proširuje svoju nadležnost i na Sisačko-moslavačku županiju i na Karlovačku županiju”, kazao je ministar, da bi potom uslijedio razgovor s nekoliko novinara dok je objašnjavao kakva će biti uloga Središnjeg ureda za stambeno zbrinjavanje, “koji je tamo već prisutan”.

Horvat je inzistirao na tome da nema govora o tome da će doći do preklapanja ovlasti. Rekao je da na nedavno potresom stradalim područjima neće vrijediti sustav financiranja obnove kao u Zagrebu 60-20-20:

“Tako je. Tamo će država u sustav obnove ući sa stopostotnim udjelom.”

Jedna novinarka konstatirala je da je u Zagrebu, kako je rekla, u zahtjevu za obnovu potrebno podnijeti “obrasca i sedam stranica popisanih dokumenata koje treba podnijeti”.

“Vi ste riječ ‘ili’ zamijenili riječju ‘i’”, uzvratio je ministar, kazavši da je riječ o popisu dokumentacije za sve slučajeve, koji mogu biti vrlo različiti.

“Objavit ćemo animaciju koja će biti, siguran sam, svima kojima će biti potrebno, vrlo jasna, da bismo ih u segmentu onoga što im se dogodilo, potrebe za uklanjanjem zgrade, potrebe za konstrukcijskom obnovom, potrebe za cjelovitom obnovu, uklanjanjem ili izgradnjom zamjenske kuće, usmjerilo prema tome koji im je obrazac nužno potreban i koji su to nužni dokumenti koje unutar tog obrasca moraju dostaviti da bi dobili odluku s kojom imaju na to pravo”, objasnio im je ministar Horvat.

“Kako ćete to iskomunicirati s građanima, pogotovo starijima?”, zanimalo je novinarku.

“Ako nam vi u tome pomognete, bit će nam lakše”, optimističan je bio ministar.

“Ako vi budete jasni, možda ćemo moći”, u istom tonu je uzvratila novinarka.

“Ako nisam jasan, postavite pitanje koje vama nije jasno”, kazao je ministar.

Rekao je da je njegovo ministarstvo već sada izmjestilo jedan ured u Petrinju:

“Takvih će punktova na terenu biti više. Pomoći ćemo građanima u popunjavanju dokumenata.”

Rekao je da nije točno da zakon neće biti spreman:

“Unutar 14 dana od potresa imamo ukomponiran zakonodavni okvir. Uvjeren sam da ćemo u srijedu u Saboru imati dovršenu raspravu.”

A financiranje?

“Sredstva fonda će biti transparentno pribavljana i trošena. Sredstva smo dobili iz državnog proračuna, kao i iz europskog fonda solidarnosti. To je jedan izvor financiranja. Nabavili smo 500 milijuna eura kredita od Svjetske banke”, kazao je:

“Cilj je da se Banovina obnovi u narednih nekoliko godina.”

Komentiraj