HORVAT ‘Oko Uljanika pregovaramo s Norvežanima koji su otkazali naručene brodove’

HINA / Denis CERIĆ

Ministar gospodarstva Darko Horvat za RTL Danas rekao je kako Vlada o Uljaniku pregovara s Norvežanima, s kojima će održati sastanak u ministarstvu

Ministar je već ranije poručio kako neće biti novih državnih jamstava za brodove, kao ni restrukturiranja na teret državnog proračuna.

“To znači da ovakav modalitet kojim su se brodovi gradili do današnjeg dana i producirali minus, a minus Uljanika zaključno s 1.3. ove godine bio je na razini od 570 milijuna eura, je neodrživ, a restrukturiranje i trošak državnog proračuna u ovakav modalitet je neprihvatljiv”, rekao je ministar.

“Norveška kompanija koja je naručila i više brodova, a ima namjeru 4 broda otkazati, doći će u sastanka u Ministarstvo gospodarstva.

Pokušat ćemo s njima anulirati modalitet i mogućnost da se otkažu sva četiri broda. Pokušat ćemo ih uvjeriti da Uljanik brodogradilište, odnosno 3. maj ima sposobnost dva od ta četiri broda izgraditi. Želimo anulirati veći dio pritiska koji u ovom trenutku kao naplata avansa i kreditnih aranžmana, uključivo i državna jamstva, visi i nad glavom vlade i državnog proračuna, ali i uprave samog Uljanika”, tvrdi Horvat, dodavši kako želi da u lokalna samouprava participira u osiguranju prve sljedeće plaće radnicima Uljanika.

“U ovom trenutku raspravljamo i potrebno nam je da u modalitetu kakav je predložila Uprava sa strateškim partnerom izrađivačem programa s aspekta Vlade osiguramo 360 milijuna eura. Jedini tko u ovom trenutku iskazuje stvarni interes i mijenja viziju rješavanja ovog problema je Vlada jer ona jedina šalje jasan stav lokalnoj zuajednici, radnicima i sindikatima da želi održivu brodogradnjju u Rijeci i Puli. Svi dionici iz dana u dan mijenjaju mišljenja, pa samim time je upitno koliko su relevantni dionici procesa”, smatra ministar Horvat.

Komentiraj