HOK: 60 tisuća obrtnika paušalista potrebno je porezno rasteretiti

Autor:

15.11.2021., Sibenik - U hotelskom naselju Solaris svecano je otvoren 33. Kongres ugostitelja i turistickih djelatnika Hrvatske obrtnicke komore. Domacin Kongresa je cetvrtu  godinu zaredom Obrtnicka komora Sibensko-kninske zupanije, a pokrovitelji su  Ministarstvo turizma i sporta i Hrvatska turisticka zajednica. 
  Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Iz Hrvatske obrtničke komore (HOK) u petak su poručili kako smatraju da porez na dohodak treba ostati na 10 posto kako bi obrtnici “paušalisti”, njih gotovo 60 tisuća, osjetili poreznu reformu.

HOK, kako su naveli u priopćenju, kontinuirano kroz eSavjetovanje upućuje prijedloge za izmjene podzakonskih propisa u cilju unapređenja uvjeta poslovanja za obrtnike.

Tako je vezano uz Pravilnik o paušalnom oporezivanju samostalnih djelatnosti upućen zahtjev za zadržavanjem porezne stope poreza na dohodak na dosadašnjih 10 posto, s obzirom na predloženo povećanje na 12 posto.

Istaknuli su kako je porezna reforma zaobišla obrtnike “paušaliste” u pogledu umanjenja osnovice za plaćanje doprinosa za mirovinsko osiguranje, prvi stup.

HOK se, kako su naveli, stalno zalaže za izjednačavanje prava mladih obrtnika u pogledu poreza na dohodak i doprinosa za zdravstveno osiguranje u kojem su mladi radnici djelomično ili u cijelosti oslobođeni plaćanja. Stoga u HOK-u smatraju da je potrebno iznos poreza na dohodak ostaviti na razini 10 posto, kako bi i obrtnici “paušalisti” osjetili poreznu reformu.

“U suprotnom, svi će se obrtnici “paušalisti”, njih gotovo 60 tisuća, dodatno oporezovati, a porezno opterećenje u pojedinim jedinicama lokalne samouprave će rasti i do 20 posto”, zaključuje se u priopćenju HOK-a.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.