Hodajući roboti s kotačima će uskoro imati širu primjenu

Autor:

Screenshot YouTube

Hodajući roboti s kotačima imaju široku primjenu za različite vrste važnih zadataka.

Robot ANYmal izabire opciju hodanja ili vožnje, a postoje načini rada koji vrlo efikasno koriste uključivanje oba sustava. Robot može prelaziti veće dužine neravnih terena velikom brzinom od 4 m/s. Još uvijek se radi na energetskoj efikasnosti, a pokazalo se da je potrebno smanjiti i troškove transporta.

Posebno zadivljuju ugrađeni algoritmi, koji su ovim inteligentnim strojevima omogućili hibridne pokrete. Ovakvi sustavi robotima daju nove mogućnosti kretanja i savladavanja prepreka. Algoritam optimizira korištenje malih kotača na mehaničkim nogama te smanjuje potrošnju energije i olakšava rad robota, što ostavlja mogućnost i prostor za druge, nove nadogradnje.

Ovakav tip robota i podvozja se već neko vrijeme želi uvesti za potrebe hitnih, vatrogasnih i spasilačkih službi. Prototipe sličnih robota, tj. funkcionalnih vozila s kabinom su predstavile neke od najpoznatijih kompanija. Vozila bi se koristila za prelaženje brdskih i planinskih terena, ruševina, a izolirana kabina bi štitila od udaraca i vatre.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.