Hoće li McCarthy progurati dogovor o ograničenju zaduživanja SAD-a?

Autor:

epa10655613 Republican Speaker of the House Kevin McCarthy (C) speaks to reporters about negotiations with the White House over the debt limit as he arrives to the US Capitol in Washington, DC, USA, 26 May 2023. Secretary of the Treasury Janet Yellen has warned the US could default on its debt as early as 01 June 2023, if Congress fails to raise the debt limit.  EPA/JIM LO SCALZO

EPA/JIM LO SCALZO

Nakon teških pregovora o postizanju okvirnog dogovora s Bijelom kućom o ograničenju zaduživanja SAD-a, sljedeći izazov za predsjedatelja Zastupničkog doma Kevina McCarthyja je progurati ga kroz Zastupnički dom, gdje bi mu se mogli usprotiviti i tvrdokorni republikanci i progresivni demokrati.

Dok demokratski i republikanski pregovarači peglaju posljednje detalje sporazuma o suspenziji gornje granice duga savezne vlade od 31,4 trilijuna dolara u nadolazećim danima, McCarthy će možda biti prisiljen voditi neke prepirke iza kulisa.

Neuspjeh Kongresa da se pozabavi svojom samonametnutom gornjom granicom duga prije 5. lipnja mogao bi izazvati bankrot koji bi uzdrmao financijska tržišta i poslao Sjedinjene Države u duboku recesiju.

Republikanci kontroliraju Zastupnički dom s 222-213, dok demokrati kontroliraju Senat s 51-49. Ove margine znače da će umjerenjaci s obje strane morati podržati prijedlog zakona, budući da će svaki kompromis gotovo sigurno izgubiti potporu krajnje ljevice i krajnje desnice svake stranke.

Kako bi osvojio mjesto čelnika Zastupničkog doma McCarthy je pristao omogućiti svakom pojedinom članu da pozove na glasanje o njegovu svrgavanju, što bi moglo dovesti do takvog koraka ako želi surađivati s demokratima.

Nekoliko sati prije objave dogovora, neki tvrdokorni republikanci protivili su se McCarthyjevoj suradnji s Bijelom kućom.

“Ako pregovarači predsjedatelja vrate u suštini čisto povećanje granice duga… toliko veliko da čak štiti Bidena od pitanja u predsjedničkim izborima…, to je rat”, tvitao je zastupnik Dan Bishop, član Kluba slobode.

Dogovor čini upravo to, kažu izvori upućeni u njega: obustavlja gornju granicu duga do siječnja 2025., nakon predsjedničkih izbora u studenom 2024., u zamjenu za ograničenja potrošnje i rezove u vladinim programima.

Bishop i drugi tvrdokorni republikanci oštro su kritizirali rane detalje dogovora koji sugeriraju da je Biden u subotu uspješno odustao od nekoliko zahtjeva za smanjenje troškova, signalizirajući da bi McCarthy možda mogao imati problema s dobivanjem glasova.

Progresivni demokrati u oba doma rekli su pak da neće podržati nijedan dogovor koji ima dodatne radne zahtjeve. Ovaj ugovor, kažu izvori, dodaje ograničenja za pomoć u hrani za osobe u dobi od 50 do 54 godine.

Prema izvorima upoznatim s pregovorima, sporazum bi povećao potrošnju na vojsku i skrb za veterane i ograničio je za mnoge diskrecijske domaće programe, no oko toga će republikanci i demokrati morati idućih mjeseci pregovarati budući da ih sporazum ne navodi.

Nekoliko agencija za kreditni rejting reklo je da je stavilo Sjedinjene Države na reviziju radi mogućeg sniženja rejtinga, što bi povećalo troškove zaduživanja i potkopalo njihov položaj kao okosnice globalnog financijskog sustava.

Potrebno je usuglasiti još neke detalje, ali McCarthy očekuje da će zakon biti napisan u nedjelju i da bi se u srijedu mogao naći na glasanju.

OZNAKE: SAD, mccarthy

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.