HNK Split i KUD Jedinstvo potpisali ugovor o suradnji

HINA/ Miroslav Lelas

Hrvatsko narodno kazalište u Splitu i Kulturno-umjetničko društvo (KUD) Jedinstvo potpisali su u srijedu ugovor o međusobnoj suradnji, priopćeno je iz  HNK.

Ugovor su potpisali intendant HNK Split Goran Golovko i predsjednica KUD-a Jedinstvo Ida Punda Kavelj. Kako se napominje u priopćenju, u godini u kojoj Jedinstvo obilježava stotu godišnjicu postojanja potpisivanjem ugovora o međusobnoj suradnji formalizirala se bliska suradnja koja traje isto toliko – puno stoljeće. Svoj prvi koncert u kazalištu KUD Jedinstvo održao je 20. prosinca 1919. godine i ta se tradicija održala do današnjih dana.

“Plesači Jedinstva redovito sudjeluju u izvedbi završnog kola opere Ero s onoga svijeta HNK Split, a i autor te opere, Jakov Gotovac, bio je član Jedinstva. Brojni su umjetnici splitskog teatra počeli svoj umjetnički put u Jedinstvu ili istovremeno bili aktivni i u KUD- u, ali i u HNK-u Split. Ivo Tijardović je tako bio zborovođa u obje kuće, a značajni članovi Jedinstva su među ostalim bili i operni solisti Ratomir Kliškić, Božena Svalina, Mirjana Donadini-Perić, a uz skladatelja i dirigenta Jakova Gotovca član Jedinstva bio je i Silvije Bombardeli, baletni umjetnici Ana Roje, Oskar Harmoš, Miljenko Štambuk, Luciano Perić, te glumac Ivo Marjanović”, stoji u priopćenju HNK.

Nakon završetka Drugog svjetskog rata KUD Jedinstvo dao je neizmjeran doprinos obnovi ansambla Opere HNK, a tijekom sedamdesetih godina prošlog stoljeća kada nakon požara grad nije imao kazališnu zgradu kazališni su ansambli dvoranu Jedinstva koristili kao salu za pokuse, navodi se na kraju priopćenja.

Komentiraj