HINA

HNK Šibenik otvara u srijedu 32. Gavelline večeri

Festival 32. Gavelline večeri, koji u organizaciji i odabiru programskog vijeća Gradskog dramskog kazališta Gavelle tradicionalno u listopadu predstavlja zagrebačkoj publici presjek ponajboljih kazališnih ostvarenja protekle godine iz Hrvatske i regije otvorit će u srijedu 11. listopada Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku s predstavom “Ljepotica iz Leenanea” u režiji Dražena Ferenčine.

Festival do 21. listopada u kazalištu u Frankopanskoj, na sceni Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM) te Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Zagreb, donosi deset predstava koje se natječu za festivalske nagrade te jednu izvan konkurencije, a uz splitski HNK, predstavit će se i kazališta iz Zagreba, Splita, Rijeke i Virovitice, te po jedna predstava iz Slovenije i Srbije.

U odabiru programskog vijeća koje su činili ravnatelj Gavelle Boris Svrtan te izvršna producentica Sonja Kovačić i glumac Hrvoje Klobučar, festivalski program ove godine donosi dominaciju suvremenog dramskog pisma, dinamičnog i polemičnog, vitalnog i angažiranog.

Predstava “Ljepotica iz Leenanea” suvremenog britanskog dramatičara Martina McDonagha u produkciji HNK-a Šibenik najavljena je kao vješto ispredena priča puna iznenađenja, u čijem je središtu duet majka-kći.

“Poput bilo koje uistinu dobre priče, priča o Mag Folan i njezinoj kćeri Maureen priča je koja utječe na slušatelja na nebrojene načine. Jedna će osoba stati na stranu majke, druga na stranu kćeri. McDonagh prede priču vrlo oprezno i vrlo vješto, s mnogim iznenađenjima i mnogim neočekivanim obratima i zaokretima te s mnogim nagradama pažljivom slušatelju”, stoji u najavi.

Igraju Biserka Ipša, Franka Klarić, Bojan Brajčić i Jakov Bilić.

Režiju potpisuje Dražen Ferenčina, drama se igra u prijevodu Lare Hölbling Matković, scenografiju potpisuje Branko Lovrić Caparin, a kostimografiju Sara Lovrić Caparin. Autor glazbe je Igor Karlić, oblikovatelj svjetla Josip Bakula a scenskog pokreta Alen Čelić.

Nakon predstave, u atriju kazališta, razgovor s umjetnicima moderirat će teatrologinja Mira Muhoberac i glumica Gavelle Martina Čvek.

Upečatljiv, uzbudljiv i umjetnički relevantan odgovor na stvarnost

U četvrtak 12. listopada u programu Gavellinih večeri gostuje Teatar &TD s predstavom “Magic Evening” Anice Tomić i Jelene Kovačić, a dan kasnije, u petak 13. listopada domaćin GDK Gavella izvest će na Sceni 121 svoju predstavu “Tesla Anonimous”, autora teksta i redatelja Filipa Šovagovića.

Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca Rijeka predstavit će se zagrebačkoj publici u subotu 14. listopada s Moliereovim “Mizantropom” u režiji Igora Vuka Torbice.

U nedjelju 15. listopada u sklopu 32. Gavellinih večeri igrat će “Črna mati zemla” Zagrebačkog kazališta mladih koju je po nagrađivanu romanu Kristiana Novaka u dramatizaciji Tomislava Zajeca režirala Dora Ruždjak Podolski. Predstava igra u matičnom kazalištu.

Beogradski Atelje 212 gostovat će na festivalu u ponedjeljak, 16. listopada s predstavom “Moja ti” Olge Dimitrijević u režiji Aleksandre Milavić Dejvis, koja se bavi problemom starosne, ideološke i seksualne, te rodne diskriminacije.

Slijedi, u utorak 17. listopada predstava “Ustav Republike Hrvatske”, kazališna inačica istoimenog vrlo popularnog filma Rajka Grlića u dramaturškoj adaptaciji Željke Udovičić Pleština i režiji Vinka Brešana nastala u produkciji zagrebačkog Satiričkog kazališta Kerempuh.

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu u programu gostuje s predstavom “Ljudi od voska” po dramskom predlošku Mate Matišića i u režiji Janusza Kice, koja igra na pozornici HNK-a Zagreb u srijedu 18. listopada, a dan kasnije, 19. listopada, HNK Split će u Gavelli izvesti predstavu “Šest lica traži autora” koju je po antologijskoj drami Luigija Pirandella režirala Olja Lozica.

Iduća predstava u konkurenciji festivala je, u petak 20. listopada, Euripidova “Medeja” redatelja Olivera Frljića u produkciji Slovenskog narodnog gledališča Maribor, a festival će u subotu 21. listopada, nakon svečanog proglašenja pobjednika  32. Gavellinih večeri i dodjele nagrada, zatvoriti Kazalište Virovitica s predstavom “2:14 H” Davida Paqueta u režiji Roberta Raponje, koja će igrati izvan službene konkurencije.

O festivalskim će laureatima ove godine odlučivati žiri u sastavu Ivana Buljan Legati, Sebastijan Horvat i Damir Karakaš.

“Gavelline večeri su, tradicionalno, festival koji gledateljima nudi okupljena najbolja ostvarenja dramske produkcije hrvatskih kazališnih kuća u protekloj sezoni, obogaćena s nekoliko predstava – vrhunaca repertoara teatara iz susjednih nam država”, ističe se u obrazloženju programskog vijeća.

“Tako je i ove godine, pa su i za 32. Gavelline večeri odabrane one predstave naših kazališnih kuća, prisnažene jednom predstavom iz Slovenije, odnosno Srbije, koje na upečatljiv, uzbudljiv i umjetnički relevantan način odgovaraju na stvarnost u koju smo uronjeni, pružajući užitak gledanja i obraćajući se publici kao suautoru kazališnog čina”, poručuje se.

Komentiraj