HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci: Premijera “Enigmatskih varijacija” u režiji legendarne Neve Rošić

Autor:

Photo: Dražen Šokčević

Premijerna izvedba predstave Talijanske drame riječkog HNK Ivana pl. Zajca  “Variazioni enigmatiche” / “Enigmatske varijacije” Érica-Emmanuela Schmitta u petak 10. prosinca otvorit će novi Dram(m)a centar “Zajc”.

Ovaj psihološki triler o životu i ljubavi u svojoj 87. godini režira jedna od najvećih umjetnica hrvatskoga glumišta, Neva Rošić koja se od sredine 90-ih povremeno se bavi i režijom, najčešće upravo u riječkom Kazalištu.

“Enigmatske varijacije” vrlo su neobična ljubavna priča. Pojavljuju se samo dva lika, novinar i pisac, a objekt njihovog interesa, tj. žena, ostaje tajanstveno stvorenje. Zanimljivost ove ljubavne intrige počiva na plećima dvojice izvanrednih glumaca kakvi su, na našu sreću, Aleksandar Cvjetković i Mirko Soldano.

Cijeli komad je vrlo intrigantan događaju se neprekidne psihološke promjene i neobični obrati. Naslov je autor posudio od skladatelja Edwarda Elgara koji u svojoj skladbi obrađuje skrovitu temu u 14 varijacija. U tekstu se pojavljuju bezbrojne varijacije na temu ljubavnih odnosa. Osim o ljubavi, komad govori i o usamljenosti i strahu od samoće u bolesti – temi koja nam je sigurno u ovom trenutku jako bliska”, ističe legendarna Neva Rošić vjerujući kako će predstava publici pružiti gotovo “dva sata napete igre, verbalnih dvoboja i pametnih misli”.

U ”Enigmatskim varijacijama” sukob dvojice muškaraca ujedno predstavlja i sučeljavanje dvaju nasuprotnih principa: fikcije i stvarnosti, života u osami i pisanju te obične svakodnevice, ljubavi i žudnje.

Psihološki krimić

“Za ovakvu predstavu treba ponovno uvježbati ono što smo radili kod profesora Tonka Lonze, a sada opet radimo s Nevom. Pitanje je govornog aparata, tehnike, logike, brzine i daha za izgovoriti sve te riječi, a sve treba imati svoju dinamiku i privlačnost i šutnje i emocije najviše.  Publici spremamo psihološki krimić koji u sebi sadrži i ljubav i razočaranja i izdaju i napade i obrane i smrti…”, kaže Aleksandar Cvjetković.

S druge strane, Mirko Soldano  o tekstu kaže: “Izazovan je i kompleksan. Polimorfan je i kontradiktoran do posljednje replike upravo kao i lik Erika Larsena kojeg utjelovljujem. Mogao bih definirati ovo djelo kao triler, putovanje „vojnika ljubavi“ po međi između istine i laži, u opasnoj skliskoj igri.”

Autorski tim predstave uz Nevu Rošič čine i scenografkinja Aleksandra Ana Buković, kostimografkinja Sandra Dekanić te oblikovatelj svjetla i asistent redateljice Marin Lukanović.

Autor Éric-Emmanuel Schmitt, dramatičar, romanopisac, esejist, filmski scenarist i redatelj pripada među najistaknutije i najizvođenije suvremene francuske autore. Sveučilišni profesor filozofije svoju je književnu karijeru započeo 1990-ih. Njegova djela prevedena su na više od 50 jezika. Uz brojne prestižne književne nagrade, za svoj kazališni rad je 2001. nagrađen godišnjom nagradom Francuske akademije za kazališno stvaralaštvo.

Dram(m)a centar “Zajc”: Novi prostori, novo vrijeme za dva dramska ansambla

Premijerom izvedbom „Enigmatskih varijacija“ u petak će biti inauguriran Dram(m)a centar „Zajc“, obnovljeni prostor u zgradi ex Ivexa (Delta 5). Riječ je o nastavku obnove „Zajca“  u okviru koje su, spomenimo samo posljednji projekt, dijelom nekorišteni prostori u kazališnoj zgradi nedavno obnovljeni i prenamijenjeni te je tako nastala Galerija „Zajc“, prva i jedina kazališna galerija u Hrvatskoj.

Kao i Kazališna galerija „Zajc“ i ideja o Dram(m)a centru nastala je uslijed pandemijskih okolnosti, kada su se ansambli radi zdravstvene sigurnosti morali fizički odnosno prostorno odvojiti.

Tadašnja nužnost prerasla je u novi koncept prema kojem su direkcije Hrvatske i Talijanske drame svoj stalni dom pronašle u istom prostoru koji im je osigurao i toliko potreban prostor za probe te rasterećenje pozornice koju inače dijele čak četiri ansambla i Riječki simfonijski orkestar za svoju koncertnu djelatnost.

Osim što će se dramskim ansamblima olakšati rad, ali i međusobno povezivanje, i Riječko kazalište mladih „Kamov“ konačno će dobiti prave profesionalne uvjete za svoj rad kao što će se otvoriti i prostor za aktivnosti programa razvoja publike.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.