HNK Ivana pl. Zajca: Premijera slavne drame ‘Čelične magnolije’ po kojoj je snimljen i glasoviti film

Karlo Čargonja I Dražen Šokčević

Slavne ‘Čelične magnolije’ Roberta Harlinga u režiji Renate Carole Gatice nova je predstava na programu riječkog HNK Ivana pl. Zajca. Premijerna izvedba je na rasporedu u subotu, 8. svibnja, s početkom u 19.30 sati.

Emotivna i komična drama je nastaloj prema istinitoj priči, koja slavi žensko prijateljstvo i podršku. Junakinje su žene različitih godišta i socijalnih statusa. Sve svoje želje i snove, uspone i padove, radosti i tuge dijele u frizerskom salonu, gdje je radnja smještena.

“Redatelju nije lako postavljati tekst, koji zahtijeva samo zanat. Tekst koji doista priča priču. Jednostavnu, jasnu, konkretnu priču. Nema tu puno mjesta za moj “potpis” i za moj osjećaj. Ovu dramu zanima samo ono što osjećaju njezine junakinje. Ipak, jednostavnost ‘Čeličnih magnolija’ samo je prividna”, kaže redateljica Renata Carola Gatica.

U riječkoj predstavi, snažnu žensku glumačku podjelu ansambla Hrvatske drame čine gošća Judita Franković Brdar u alternaciji s Jelenom Lopatić, Ivna Bruck u alternaciji s Rominom Tonković, Biljana Lovre, Aleksandra Stojaković Olenjuk u alternaciji s Ana Marijom Brđanović, Leonora Surian Popov i Olivera Baljak. Uz redateljicu Renatu Carolu Gaticu, autorski tim čine njena asistentica, dramaturginja i suradnica za scenski pokret Natalija Manojlović, scenografkinja Paola Lugarić, kostimografkinja Sandra Dekanić, jezična savjetnica Zrinka Kolak Fabijan te oblikovatelj svjetla Kristijan Baljarevski.

Robert Harling svakako nije planirao napisati kazališni i filmski klasik kada je pisao ‘Čelične magnolije’ 1985. godine. Za njega je to tada bila svojevrsna terapija dok je tugovao za mlađom sestrom Susan, koja je preminula dvije godine ranije od komplikacija izazvanih dijabetesom. Uz podršku prijatelja, utjehu je našao u pisanju, posvetivši je nećaku, sa željom da uspomena na Susan živi. Iskustvo u glumi pomoglo mu je stvoriti žive dijaloge i napisati dramu koja unatoč ozbiljnoj tematici sadrži elemente humora.

Drama je prvi put postavljena u Off-Broadway produkciji 1987. godine, a tijekom tri godine odigrano je čak 1126 izvedbi. Toliki uspjeh vodio je i do brze ekranizacije, a danas kultni, istoimeni film snimljen je 1989. godine. U njemu su igrale proslavljene glumice Sally Field, Dolly Parton, Shirley MacLaine, Daryl Hannah, Olimpia Dukakis te Julia Roberts kojoj je uloga u ovom filmu donijela prvu nominaciju za Oscara.

FOTO: Karlo Čargonja I Dražen Šokčević

Komentiraj