HNK Ivan pl. Zajc: Objavljeni dobitnici nagrada za najbolja ostvarenja

Autor:

Dražen Šokčević

Sofoklov ‘Kralj Edip’ u adaptaciji i režiji Luciana Delprata najbolja je predstava HNK Ivana pl. Zajca u sezoni 2019./2020. odnosno dobitnica Nagrade ‘Đuro Rošić’ za najbolju predstavu u cjelokupnoj produkciji riječkog HNK prošle sezone, priopćili su u petak iz HNK Ivan pl. Zajc.

‘Kralj Edip’ je igrano-lutkarska predstava nastala u suradnji s Gradskim kazalištem lutaka ujedno je i najbolja predstava u cjelini Hrvatske drame što joj je donijelo i Nagradu ‘Zlata Nikolić’. Najbolji koncert prošle sezone, kojem odlazi Nagrada ‘Lovro pl. Matačić’ je Mahlerova Druga simfonija – ‘Uskrsnuće’ pod ravnanjem maestra Philippa von Steinaeckera u izvedbi Riječkog simfonijskog orkestra i Riječkog opernog zbora te Simfonijskog orkestra i Zbora HRT-a. Tako je odlučila publika koja je glasanjem za svoje favorite, šesti put za redom, donijela odluke o najboljim umjetničkim ostvarenjima u programu „Zajca“ protekle kazališne sezone.

Prema glasovima publike za najbolje ostvarene uloge u ansamblu Hrvatske drame nagrađeni su Olivera Baljak Nagradom ‘Andreja Blagojević’ za ulogu Živke Popović u predstavi ‘Gospođa ministarka’ i ulogu Mamme Flore u predstavi ‘Vježbanje života – drugi put’ te Edi Ćelić Nagradom ‘Galiano Pahor’ za ulogu Avijatičara u predstavi ‘Mali princ’.

Najbolja predstava Talijanske drame, dobitnica Nagrade ‘Giulio Marini’, je ‘Il bonsai ha i rami corti / Bonsai ima kratke grančice’ Serene Ferraiuolo i Giuseppea Nicodema u režiji Giuseppea Nicodema.

Za najbolje su uloge u ansamblu Talijanske drame nagrađeni Serena Ferraiuolo za ulogu Stefanije Laganini u predstavi ‘Bonsai ima kratke grančice’ i ulogu u ‘Deset minuta do kraja svijeta’ u omnibusu ‘Prva komedija’ što joj donosi Nagradu ‘Gianna Depoli’ te Giuseppe Nicodemo kojem za uloge Bruna, Mladog Francovicha i D’Annunzija u predstavi ‘Vježbanje života – drugi put’ i za ulogu Poslovnog čovjeka u predstavi ‘Il piccolo principe/Mali princ’, odlazi Nagrada ‘Raniero Brumini’.

Najbolja predstava u opernom programu, dobitnica Nagrade ‘Boris Papandopulo’, prema odluci riječke publike je predstava ‘Madama Butterfly’ Giacoma Puccinija, pod dirigentskim vodstvom Villea Matvejeffa u režiji Dražena Siriščevića. Anamarija Knego je za uloge Cio-Cio-San u predstavi ‘Madama Butterfly’ i Kleopatre u predstavi ‘Julije Cezar u Egiptu-iznova’ dobila Nagradu publike ‘Štefanija Lenković’ za najbolju žensku, a Giorgio Surian za ulogu Scarpije u operi ‘Tosca’ Nagradu publike ‘Milan Pichler’ za najbolju mušku opernu ulogu.

Nagrada publike ‘Boris Papandopulo’ za najbolju baletnu predstavu dodijeljena je predstavi ‘Plamteća voda’ na glazbu Juliena Tarridea, u koreografiji Andonisa Foniadakisa. Nagrađeni baletni umjetnici su Tea Rušin, dobitnica Nagrade ‘Olga Orlova’, za vodeću ulogu u predstavi ‘Čipka’ i dominantnu umjetničku razinu izvedbenosti u predstavi ‘Plamteća voda’ te Tilman Patzak, dobitnik Nagrade ‘Joža Komljenović’, za ulogu Orašara u baletu ‘Orašar’ i dominantnu umjetničku razinu prisutnosti u predstavama ‘Čipka’ i ‘Plamteća voda’.

Nagradu publike „’Slavko Šestak’ za najbolju ulogu u mjuziklu dobila je Elena Brumini za ulogu Evite u mjuziklu ‘Evita’, a Nagrada ‘Sarah Bernhardt’ za najbolje ostvarenje gostujuće umjetnice odlazi Nevi Rošić za uloge Neve Rošić i Mafalde u predstavi ‘Vježbanje života – drugi put’.

Zbog novonastale epidemiološke situacije, dodjela nagrada koja nose imena istaknutih umjetnica i umjetnika riječkog Kazališta, neće moći biti upriličena kako je ranije planirano već će u subotu 21. studenoga, prigodom Noći kazališta, biti uručene nagrade odnosno plakete samo najboljima u programu Baleta, te nagrada najboljoj gostujućoj umjetnici.

Nagrade za najbolja ostvarenja u Operi, kao i za najbolji koncert, bit će uručene dobitnicima u petak, 27. studenog nakon simfonijskog koncerta ‘Musorgski, Čajkovski’, a nagrade za najbolja ostvarenja Hrvatske i Talijanske drame, kao i ona za za najbolju predstavu u cjelokupnoj prošlosezonskoj produkciji ‘Zajca’ te najbolju ulogu u mjuziklu bit će pak dodijeljene nakon premijere predstave ‘Decameron’ u novom terminu početkom prosinca.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.