HND “Modernizacija i financijska konsolidacija”

Nacional

Skupština Hrvatskog novinarskog društva (HND), koja je održana u subotu u Zagrebu, donijela je niz odluka koje vode modernizaciji Društva, ali i nekoliko teških odluka u cilju financijske konsolidacije društva, priopćeno je iz HND-a.

Prvi put u povijesti Društva usvojen je Strateški plan kojim Društvo usmjerava na projekte korisne za novinare, medije i novinarstvo, gotovo u potpunosti financirane iz fondova Europske unije, kazao je predsjednik HND-a Saša Leković u svom izviješću.

On je kazao da je unazad desetak godina broj članova HND-a smanjen za trećinu, te da je u posljednje tri godine pad zaustavljen i sada iznosi oko 2300 članova. HND je u 2017. godini prvi put ostvario više od četiri milijuna kuna prihoda, ali su troškovi održavanja zgrade Novinarskog doma i smanjenje prihoda od najma te financijske pomoći članovima i druge obveze financijski opteretile HND, kazao je Leković.

Zbog toga je Skupština donijela odluku o prestanku izlaženja glasila Novinar u tiskanom izdanju, čiji je prvi broj izašao 1946. godine, te se zauzela za još intenzivniji rad internetskog portala hnd.hr, koji svakodnevno pruža brojne informacije o novinarskim i medijskim temama, priopćeno je.

Zbog financijske konsolidacije, ali i visokog oporezivanja posmrtnina po novom zakonu, Skupština je ukinula tu vrstu pomoći obiteljima umrlih članova, ali je istaknula da će HND i dalje socijalno brinuti o svojim članovima, kaže se u priopćenju sa sjednice koja predstavlja nastavak zasjedanje Skupštine iz prosinca prošle godine.

Navodeći novopokrenute projekte, predsjednik HND-a istaknuo je da je kroz Centar za zaštitu slobode izražavanja, koji okuplja odvjetnike iz cijele Hrvatske, ostvareno 120 intervencija kojima je pružena besplatna pravna zaštita novinarima u Hrvatskoj.

Također, izdvojio je Centar za razvoj medija, putem kojeg je održano šezdesetak savjetodavnih susreta sa subjektima koji žele razviti medijske programe, zajednički projekt s Gongom “Faktograf” kojem je posao provjera činjenica u medijima, projekte protiv govora mržnje, protiv nasilja nad ženama i slične.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]