HNB pozvao građane na oprez! Prevaranti nude zamjenu “krivotvorenih” euronovčanica, zovu telefonom…

Autor:

15.11.2022., Zagreb - HNB. Pocetni paket eurokovanica za potrosace bit ce dostupni od 1. prosinca u bankama, Financijskoj agenciji te HP-Hrvatskoj posti, a najvise ce se moci kupiti dva pocetna paketa eurokovanica za potrosace po jednoj transakciji. Paketi su pakirani u male plasticne vrecice u kojim se nalaze 33 eurokovanice svih apoena u vrijednosti od 13,28 eura, odnosno 100 kuna ce potrosaci izdvojiti za jedan pocetni paket eurokovanica.  Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Hrvatska narodna banka (HNB) upozorila je u ponedjeljak na prijevare nepoznatih osoba koje putem telefonskih poziva, predstavljajući se kao HNB-ovi zaposlenici, građanima nude zamjenu “krivotvorenih” euronovčanica te kupnju prigodnih eurokovanica po znatno višoj cijeni od nominalne.

“Hrvatska narodna banka zaprimila je informacije od građana o pozivima nepoznatih osoba koje se predstavljaju kao zaposlenici HNB-a i traže od njih da provjere serijske brojeve svojih euronovčanica tvrdeći da su euronovčanice krivotvorine te nude da će za njih obaviti zamjenu. Građani su prijavili i telefonske pozive u kojima ih se poziva na kupnju prigodnih eurokovanica po cijeni znatno višoj od nominalne”, priopćila je središnja banka.

Iz HNB-a su istaknuli da ne obavljaju zamjenu gotovog novca na način da njezini zaposlenici zovu telefonski građane radi provjere podataka ili da ih posjećuju u njihovim domovima i zamjenjuju novčanice. Isto tako, zaposlenici HNB-a ne zovu telefonski građane da ponude prodaju numizmatičkih izdanja.

“Stoga upozoravamo građane da se radi o prijevarama, najčešće usmjerenima prema populaciji starije životne dobi. Radi sprječavanja ovakvog oblika prijevara pozivamo građane na oprez te da navedene slučajeve svakako prijave Ministarstvu unutarnjih poslova RH”, apelirali su iz HNB-a.

Napomenuli su da se javnost može upoznati s detaljnim opisom postupaka provjere zaštitnih obilježja euronovčanica putem edukativne internetske stranice HNB-a, a upit vezan uz prepoznavanje krivotvorenih novčanica ili kovanica može se poslati na e-adresu [email protected].

Nadalje, građani informacije o mogućnosti kupnje numizmatičkih izdanja HNB-a mogu dobiti osobnim dolaskom na prodajno mjesto – blagajnu HNB-a na adresi Račkoga 5 u Zagrebu, narudžbom na e-adresu [email protected] i putem telefona 01 4564500 te službenih mrežnih stranica HNB-a i Hrvatske kovnice novca.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.