“Histerične mašine” – roboti koji “žive” kad im se približimo

“Histerične mašine” naziv je instalacije kanadskog umjetnika robotičara Billa Vorna koja će biti otvorena u četvrtak u prostor Exporta na riječkoj Delti, a sastoji se od šest robota koji “oživljavaju uz prisutnost ljudi koji su u njihovoj blizini i u tim se trenucima oni ponašaju kao živa bića”.

Instalacija će biti otvorena u sklopu programskog pravca Dopolavoro Europske prijestolnice kulture – Rijeka 2020.

Otvorenje su na tiskovnoj konferenciji najavili direktor udruge Drugo more i voditelj programskog pravca Dopolavoro Davor Mišković, voditeljica udruge Kontejner Tereza Teklić te Davorka Begović i Ena Hodžić iz Kontejnera, a video linkom se javio i autor Bill Vorn koji zbog pandemije nije mogao doći u Rijeku.

„Roboti su metafora po samoj svojoj prirodi, a ja nastojim dodatno potencirati tu ideju. Bitno mi je publici ostaviti dovoljno prostora za interpretaciju. Svakome tko se s njima susretne dozvoljeno je projicirati što god žele u ta metalna bića, međutim, pojave li se osjećaji prema robotu, bila to tuga, žalost ili nešto treće, onda mogu reći kako sam ostvario svoj cilj“, ističe Vorn.

Metalne robote pokreće hidraulični sustav, a njihovo ponašanje podsjeća na žive organizme i izaziva osjetilne senzacije. Izložba nastoji potaknuti na razmišljanje o naravi umjetnog života i odnosu strojeva i ljudi, a postavlja i pitanje kako je moguće u kratkom vremenu osjetiti empatiju prema „bićima“ čije je ponašanje naočigled disfunkcionalno, apsurdno i devijantno.

Davor Mišković je istaknuo kako izložbom Histerične mašine prostor Exporta počinje oživljavati na nov i nepoznat način, u smislu izložbenog prostora. „Ideja je da se Export pretvori u centralni punkt programa Europske prijestolnice kulture, barem što se izložbenog programa tiče”, istaknuo je Mišković.

Instalaciju postavlja zagrebački Kontejner – biro suvremene umjetničke prakse. Tereza Teklić iz Kontejnera istaknula je kako je postavljanje instalacije bio veliki izazov, jer autor nije mogao biti prisutan. „Proces organiziranja izložbe je bio zahtjevan, ali smo sve pripreme s umjetnikom odradili na daljinu, pa je tako i on na neki način bio s nama“, rekla je Teklić.

Instalacija Histerične mašine reflektira osnovnu misao programskog pravca Dopolavoro, a to su primjene naravi rada pod utjecajem novih tehnologija i razmišljanje o budućnosti rada i tehnologija u vremenu koje dolazi. Provodi se u suradnji s riječkom udrugom Drugo more. Program su podržali Ministarstvo kulture, Grad Rijeka i Conseil des art set des lettres du Québec.

 

 

Komentiraj