hina

HGSS neumorno pomaže na polavljenim područjima

Već šesti dan pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) angažirani su na poplavljenim područjima na kojima interventni timovi za spašavanje na vodi pružaju pomoć stanovništvu i potporu ostalim žurnim službama, izvijestili su u nedjelju iz HGSS-a.

Na području Hrvatske Kostajnice vodostaj Une je u stalnom porastu no, situacija je za sada pod nadzorom.

Dva interventna tima HGSS-ove stanice Novska, s dva čamca i tri vozila, već šesti dan su na terenu i u suradnji s Hitnom medicinskom pomoći i Hrvatskim Crvenim Križem dostavljaju namirnice i pomažu u sanitetskom prevozu, a jedan tim raspoređen je na područje Novske.

Stanica Karlovac također je već danima sa dva interventna tima na raspolaganju svim potrebitima i reagira na pozive stanovnika po prioritetima.

Stanica Gopić se na poziv Stožera civilne zaštite općine Perušić, uključila u pomoć na području Kosinja.

Tijekom noći su se Qgis programom radile prognoze porasta vodostaja kako bi HGSS-ovi timovi procijenjivali kakvo će stanje na terenu biti u idućim danima i što kvalitetnije se pripremili za moguće intervencije.

Budući da je HGSS jedinstvena nacionalna služba, u situacijama većih ugroza sve stanice stavljaju se na raspolaganje kolegama koje djeluju na trenutno najugroženijim područjima Hrvatske.

Od jučerašnjeg popodne u stanje pripravnosti stavljeni su intrerventni timovi sa čamcima iz HGSS-ovih Stanica –  Ogulin, Gospić, Osijek, Orahovica, Varaždin, Vinkovci, Čakovec, Koprivnica i Dubrovnik koji su spremni u svakom trenutku izići na teren i pružiti pomoć ugroženom stanovništvu, navode iz HGSS-a.

Komentiraj