HGK: Održan Hrvatsko-španjolski forum o obnovljivim izvorima energije

Autor:

HGK

U srijedu je održan Hrvatsko-španjolski forum o obnovljivim izvorima energije u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i Veleposlanstva Kraljevine Španjolske u RH.

“Iako udio Hrvatske u obnovljivim izvorima energije u ukupnoj potrošnji premašuje cilj EU od 20 posto do kraja 2020. godine, potencijal je puno veći. Naš sektor obnovljive energije može igrati puno značajniju ulogu u postizanju uspješne energetske tranzicije u Europi. Imamo tvrtke koje posjeduju vještine i znanje, a u partnerstvu s drugim kompanijama iz Unije mogu postati snažni igrači na međunarodnom tržištu. Današnji Forum promovira upravo takav tip suradnje i tvrtkama bi trebao pomoći da pronađu svoje mjesto na vrlo potentnim tržištima Hrvatske i Španjolske, ali i da zajedno uđu na treća tržišta”, istaknuo je potpredsjednik HGK za industriju i energetiku Tomislav Radoš otvarajući Forum.

Veleposlanik Kraljevine Španjolske u RH Alonso Dezcallar De Mazarredo pohvalio je suradnju s Komorom i naglasio da je u teškim vremenima u kojima se nalazimo ekonomska suradnja ključna za brz oporavak. „Naša je dužnost da motori naših gospodarstava uvijek budu u pogonu, zato smo danas tu, da povežemo kompanije iz sektora OIE-a i tako dodatno ojačamo naše odlične bilateralne odnose“, poručio je Dezcallar De Mazarredo.

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić kazao je da zadnjih nekoliko godina stvaraju regulativu koja će olakšati tranziciju Hrvatske na niskougljično gospodarstvo. „Želimo svim našim građanima pružiti sigurnost u opskrbi energijom i podizati energetsku učinkovitost. Treba nam promjena paradigme prema dekarbonizaciji, a to je ujedno i odlična prilika za privatni sektor da iskoristi tu tranziciju“, izjavio je Milatić, uz napomenu da EU u skoroj budućnosti planira investicije u OIE teške 20 milijardi eura.
Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula osvrnuo se na rad Tajništva za otoke pri Europskoj komisiji koji je usmjeren na energetsku tranziciju otoka. „Teško je kreirati politike koje bi uniformirano razvijale potencijale OIE svakog otoka zasebno jer imaju mnoge specifičnosti, ali svejedno smo u samom vrhu energetske tranzicije po tom pitanju. Sljedeća faza je fokusirana na izgradnju kapaciteta otoka da budu što samodostatniji po pitanju energije. Cijela ta inicijativa dio je Europskog zelenog plana, a tko će bolje od otočana pokazati primjerom da možemo bolje i učinkovitije koristiti resurse. Njihova iskustva olakšat će tranziciju svima“, poručio je Picula.

Nakon predstavljanja tržišta Hrvatske i Španjolske održan je panel Budućnost održivih rješenja u energetici na kojem su sudjelovali Alberto Castañeda, direktor tvrtke Development Gorona del Viento S.A. (online), Ivan Andročec iz HEP-a, Darko Jardas iz Regionalne energetske agencije Kvarner, Aljoša Pleić iz tvrtke Acciona Energia, Bojan Reščec iz RP Globala i Mirko Tunjić iz Circular Energy Resourcesa.

U sklopu Foruma održana je i radionica s ciljem razmjene primjera dobre prakse u korištenju obnovljive energije kao i poslovni razgovori preko 30 hrvatskih i španjolskih tvrtki i institucija iz sektora OIE.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.