HEP: Dio Siska i Petrinje još uvijek bez struje

Zbog velikih i razornih oštećenja električne mreže bez struje je nakon potresa još uvijek oko 2000 građana s područja Siska te oko 7000 građana s petrinjskog područja, a opskrba će se nastojati normalizirati tijekom noći i sutrašnjeg dana, izvijestio je u utorak navečer HEP.

“Tijekom večeri uključit će se svi energetski objekti gdje će biti moguće i gdje će to dopustiti stanje mreže. Korisnicima na području Petrinje i okolice, kojima tijekom noći neće biti moguće vratiti napajanje, opskrba električnom energijom nastojat će se vratiti tijekom sutrašnjeg dana”, navodi se u priopćenju HEP-a.

Radi vlastite sigurnosti te da bi  se uključenja napona uspješno provela, mole građane da ne uključuju velika trošila u stanovima i kućama. Također pozivaju građane da radi vlastite sigurnosti  u srušenim i oštećenim objektima ne koriste električnu energiju.

HEP ističe da je tijekom utorka poslijepodne i navečer uspostavljeno napajanje Gline, Topuskog, Dvora, Gvozda, Hrvatske Kostajnice, Sunje i Velike Gorice te dijelova Zagreba koji su ostali bez struje. Na području Petrinje uključena je sva javna rasvjeta.

Naglašavaju da učestali naknadni potresi dovode do novih lokalnih prekida napajanja i potrebe za dodatnim intervencijama, koje se odvijaju u vrlo složenim uvjetima jer je pristup energetskim objektima otežan zbog brojnih teških oštećenja kolnika i zgrada.

Napominju također da će na spomenutim područjima dio potrošača biti bez električne energije, dok se ne otklone brojni manji kvarovi na niskonaponskoj mreži i priključcima.

Sve raspoložive ekipe HEP-a i dalje su na terenu te će s radovima nastaviti i tijekom noći i sutrašnjeg dana, odnosno do popravka svih kvarova.

U vrijeme potresa Termoelektrana-toplana Sisak nije bila u pogonu. Pregledom postrojenja uočena su oštećenja, koja će se otkloniti prije puštanja u rad. Opskrba kupaca toplinskom energijom u Sisku osigurava se iz HEP-ove Bioelektrane-toplane.

Elektrana-toplana Zagreb koja toplinskom energijom opskrbljuje kupce u zapadnom dijelu Zagreba vraćena je u pogon tijekom popodneva.  Nuklearna elektrana Krško je izvan pogona jer je zbog potresa došlo do automatske obustave rada, u skladu sa sigurnosnim protokolima.

HEP poručuje da sve dežurne službe nastavljaju s intervencijama i ulažu maksimalne napore da što prije otklone preostale kvarove s ciljem što brže potpune normalizacije opskrbe električnom energijom.

Komentiraj