Henrik Hololei, glavni direktor odjela za promet Europske komisije napušta poziciju zbog sumnje u mito

Autor:

Guillaume Perigois, Unsplash

Visoki dužnosnik Europske unije napušta svoju ulogu zaduženu za prometnu politiku, nakon otkrića da je prihvatio besplatne letove Qatar Airwaysa dok je njegov tim pregovarao o velikom zrakoplovnom ugovoru sa zaljevskom državom.

Henrik Hololei, glavni direktor odjela za promet Europske komisije, suočio se s internom istragom o letovima i je li bio u pravu što se oslobodio bilo kakvog sukoba interesa.

Hololei će napustiti svoj posao glavnog direktora odjela za promet, u bruxelleskom leksikonu poznat kao DG MOVE, i postat će politički savjetnik bez odgovornosti za upravljanje u DG INTPA, odjelu Komisije zaduženom za međunarodna partnerstva.

Glasnogovornik Komisije kasnije je potvrdio novinarima da će Hololei prijeći na svoju novu dužnost 1. travnja.
Hololei je sam najavio promjenu posla u e-poruci osoblju. “Dragi prijatelji i kolege”, napisao je Hololei. “Želio sam vas osobno obavijestiti da će petak biti moj posljednji dan u DG MOVE. Siguran sam da ste vidjeli nedavni medijski izvještaj o mom sudjelovanju na međunarodnim konferencijama. Ovo je postalo smetnja i sprječava DG MOVE da krene naprijed s dokumentima koji su toliko važni za sigurniji, održiviji, pametniji i otporniji prometni sustav koji Europa treba i zaslužuje”, rekao je. “Tražio sam da me premjeste na drugo radno mjesto koje ću preuzeti u DG INTPA.”

POLITICO je prije mjesec dana izvijestio da je Hololei besplatno letio poslovnom klasom Qatar Airwaysa devet puta između 2015. i 2021., prema detaljima dobivenim putem zahtjeva za pristup informacijama. Šest besplatnih letova dogodilo se dok se sastavljao sporazum o pristupu tržištu između EU-a i Dohe, a četiri od njih platila je vlada Katara ili skupina povezana s Katarom.

Otkrića su odmah izazvala buru kritika, poziva na istragu i zahtjeva za reviziju pravila. Komisija je isprva inzistirala na tome da Hololei nije prekršio nikakva pravila, ali je kasnije postrožila ta ista pravila kako bi osigurala da se njegovo ponašanje ne bi ponovilo u budućnosti. U tijeku je interna istraga letova.

Ova epizoda dolazi u vrlo osjetljivo vrijeme za EU. Institucije u Bruxellesu već se bore kako bi spasile svoju reputaciju usred korupcijskog skandala koji uključuje optužbe da su Katar i druge strane vlade plaćale europarlamentarcima i drugima da obavljaju njihove poslove u Europskom parlamentu.

Ursula von der Leyen, predsjednica Komisije, obećala je u svjetlu takozvanog skandala Qatargate da će se obračunati s korupcijom, zalažući se za ideju etičkog nadzornog tijela koje bi bilo u mogućnosti istraživati ​​i kažnjavati nedjela u svim institucijama EU-a .

Dok parlament prolazi kroz reforme kako bi se izbjegli budući problemi s korupcijom, Komisija i Vijeće EU-a nisu bili uključeni u skandal i prestali su najavljivati bilo kakve interne promjene kao rezultat toga.

Ali slučaj Hololei, koji je bio usredotočen na visokog dužnosnika blisko uključenog u veliki transportni posao ključan za zaljevsku državu, proširio je fokus nadzora na Europsku komisiju, koja je zadužena za predlaganje zakona EU-a.

 

OZNAKE: EK, Katar, mito

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.