HDZ zaustavio pad, SDP raste, predsjednica opet popularnija od premijera

U redovnom mjesečnom istraživanju CRO Demoskop, RTL Danas otkriva kako građani vide vodeće hrvatske političare, što misle o strankama nakon rekonstrukcije Vlade i poljuljanoj vladajućoj koaliciji te treba li se vladajući HDZ zabrinuti.

Prema rezultatima istraživanja CRO Demoskopa za RTL HDZ i dalje najbolje stoji. U rujnu su zaustavili negativan trend te im raste potpora, no ona raste i SDP-u i to puno više pa je prednost HDZ-a, u ovim trenucima, na razini statističke pogreške.

HDZ zaustavio negativan trend, SDP-u raste podrška

Da se danas održavaju parlamentarni izbori HDZ bi zaokružilo 27 posto ispitanika (u odnosu na 26,4 posto iz kolovoza). Bilježe rast u odnosu i na srpanj i na kolovoz. Očito je rekonstrukcija Vlade za njih bila dobar potez, što se pokazalo i prošlog mjeseca, no otvoreni su novi problemi. Jedan od njih je i najjače oporbena stranka koja im puše za vratom.

SDP-u potpora raste peti mjesec zaredom. Sada su na 24,4 posto potpore, gotovo 2 postotna poena više nego u kolovozu (22,6 u kolovozu) i više od 6 postotnih poena u odnosu na prošlogodišnji rujan. Ovo smanjenje prednosti HDZ-a vidljivo je osmi mjesec zaredom, rekordna je razlika bila u siječnju, čak 13 postotnih poena, a sada je to manje od 3 postotna poena!

Nezavisna lista Mislava Kolakušića, unatoč javnoj neaktivnosti čelnika, raste. I dalje su treća snaga s 5,9 posto potpore (u odnosu na 5,6 posto u kolovozu). Nakon fijaska na europskim izborima MOST se diže te su na četvrtom mjestu s potporom od 5 posto ispitanika (4,7 posto na početku kolovoza).

Samo četiri opcije prelaze prag

Ostale stranke gube potporu. HSS je peta opcija, ali s 3,3 posto potpore (3,4 u kolovozu). Nakon raspada Neovisnih za Hrvatsku pad potpore se nastavlja, sada su na pola puta do praga (2,6 posto u odnosu na 3,2 posto u kolovozu). Pada i HNS – HDZ-ovi partneri u Vladi su ispod 2 posto potpore (1,9 posto u odnosu na kolovoških 2,2). Isti rejting ima i Živi Zid kojem se, u odnosu na lipanj, nakon raspada stranke, potpora prepolovila (na 1,9 posto u rujnu u odnosu na 2,5 u kolovozu i 5,4 u lipnju).

Nakon što ju je prošlog mjeseca s te pozicije smijenio premijer Plenković, aktualna se predsjednica ponovno vratila na vrh ljestvice najpozitivnijih političara.

Kolinda Grabar Kitarović ponovno je prvi izbor no ne zbog toga što ju tako vidi više ispitanika, već upravo suprotno. Manje ispitanika ovog je mjeseca premijera pozitivno ocijenilo. Aktualna predsjednica najpozitivnija je za 11,2 posto ispitanika (prema 11,8 posto iz kolovoza), dok ih u takvom svjetlu nešto manje vidi Andreja Plenkovića (10,9 posto u odnosu na 12,1 posto u kolovozu). Oboje bilježe lošije rejtinge, s tim da se Grabar Kitarović to događa već deveti mjesec zaredom.

 

Komentiraj