HBK: “Nismo mjerodavni za slučajeve pedofilije u Crkvi, ali izražavamo duboko žaljenje”

Autor:

19.10.2022,Zagreb - Konferencija za novinare HBK (Hrvatske biskupske konferencije). Na konferenciji su govorili biskupi Djuro Hranic,Drazen Kutlesa( pred. HBK),Zelimir Puljic,Krunoslav Novak.  Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Jurica Galoic/PIXSELL

Hrvatska biskupska konferencija u nedjelju se za N1 očitovala o slučaju svećeničkog nasilja u Sotinu. Poručuju da nisu nadležni, no ističu da suosjećaju sa žrtvama.

“Hrvatska biskupska konferencija nije mjerodavna za konkretne slučajeve poput onoga koji ste spomenuli u svojem upitu, nego su za sve takve slučajeve mjerodavni mjesni biskupi i pojedina tijela Svete Stolice. Ali Hrvatska biskupska konferencija izražava duboko žaljenje i suosjećanje sa žrtvama nasilja koje je počinila bilo koja crkvena osoba i osuđuje svaki takav čin.

Uz to, na tragu nastojanja i preporuka sveopće Crkve predvođene papom Franjom donijela je sve potrebne preporuke i smjernice kako bi se unaprijedila prevencija i spriječilo takve slučajeve. I još želimo istaknuti da žrtva uvijek mora biti u središtu u smislu empatije i svekolike pomoći kako bi, koliko je moguće, mogla nadići tešku traumu”, naveli su iz HBK-a u odgovoru za N1.

Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, prema pisanju tjednika Novosti, znao je za svećenika pedofila iz vukovarskog nasilja Sotin, ali 14 mjeseci nije poduzeo ništa. Ranije ovog tjedna održao je konferenciju za medije na kojoj je, između ostalog, rekao: “Želim napomenuti da je, koliko mi je poznato, nakon župnikove smrti stala svaka daljnja istraga i proces protiv njega. Podizanje optužnice još uvijek nije pravomoćna presuda i budući da proces nije okončan nije nam poznata krajnja istina. Župnik je umro, a da prethodno nije bio ni osuđen ni oslobođen optužbi”.

O ovom je slučaju u nedjelju u emisiji ‘Točka na tjedan’ N1 televizije govorio i teolog, predstojnik katedre za moralnu teologiju Katoličko-bogoslovnog fakulteta u Zagrebu Tonči Matulić.

“Mislim da je papa Franjo u jednom pismu imena ‘Kao majka koja ljubi’ jasno naznačio da ako pastir Crkve u ovim stvarima nije postupao onako kako to Crkva propisuje, da se može raditi i o određenim kaznenim mjerama. To može biti da ga Sveta stolica opozove ili da sam podnese ostavku. Crkva je razradila sve proceduralne mehanizme”, kazao je Matulić.

Dodao je da je sada najvažnije mijenjati paradigmu Crkve da znamo prepoznati da oni koji brane Crkvu zapravo rade veću štetu nego korist. “Priznati da je počinjen zločin pedofilije i staviti u središte žrtvu i ispričati se za to, ponuditi resurse da im se pomogne, to je snaga Crkve i to su vrijednosti zbog kojih Crkva i postoji”, rekao je.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.