Harper Lee napisala je roman koji se nikada nije prestao prodavati

Autorica glasovitog romana ‘Ubiti pticu rugalicu’ Harper Lee ( na slici za vrijeme snimanja filma s malenom glavnom glumicom) rođena je u Alabami 28. travnja 1926. godine. Njen roman smatra se modernim klasikom i bitnim utjecajem na pokret za građanska prava američkih crnaca tijekom 1960-ih.

Glavna radnja se odvija tri godine nakon velike depresije u fiktivnom gradiću Maycomb, Alabama. Glavna junakinja je šestogodišnja Scout Finch, koja živi sa starijim bratom Jemom i samohranim ocem Atticusom, koji je odvjetnik. Na početku romana Scout nam priča o svojoj majci:

“Majka nam je umrla kad su mi bile dvije godine, tako da nikada nisam osjećala da je nema. Bila je od porodice Graham iz Montgomeryja; Atikus ju je upoznao kada su ga prvi put izabrali za državnu zakonodavnu skupštinu. Tada je već bio sredovječan, a ona petnaest godina mlađa od njega. Plod prve godine njihovog braka bio je Jem; poslije četiri godine rodila sam se ja, a nakon još dvije, od iznenadnog srčanog udara, majka nam je umrla. Rekli su da se radi o nasljednoj bolesti. Nije mi nedostajala, ali mislim da Jemu jeste. On je se sjećao jasno i ponekad bi usred neke igre duboko uzdahnuo, a zatim otišao da se igra sâm iza garaže. Kad je bio takav, znala sam da ne treba da mu dosađujem.”

Komentiraj