Hamasov vojni sud osudio komičara na 18 mjeseci zatvora

Vojni sud palestinskog pokreta Hamas osudio je na 18 mjeseci zatvora komičara koji je snimio parodiju na pogubljenja odsijecanjem glave koje čine džihadisti Islamske države.

Aadel al-Mašvakhi (32), iz grada Rafaha u Pojasu Gaze, osuđen je na šest mjeseci zatvora za “vrijeđanje vjerskih osjećaja”. Drugih šest mjeseci dosuđeno mu je za “protivljenje javnoj politici”, a zadnjih pola godina za “neprimjereno ponašanje”, izvijestio je u nedjelju lokalni portal Paltimes, blizak Hamasu.

Policija u Rafahu potvrdila je presudu izrečenu u subotu

Videosnimka dostupna od rujna na društvenim mrežama i na Youtubeu pokazuje al-Mašvakhija koji se izruguje radiklanoj sunitskoj skupini. Na snimci on stoji uz trojicu mladića, od kojih dvojica drže noževe, a Mašvakhi citira ajete iz Kurana, dok četvrti mladić s povezom preko očiju kleči ispred njega.

“Glava ovog muškarca bit će odrezana jer je prije 10 godina starici ukrao torbu pistacija, a prije četiri godine plivao je u moru u kratkim hlačama 5 centimetara iznad koljena, što je protivno islamu”, čita al-Mašvakhi svečanim glasom uz hihot njegovih pratitelja.

Radikalni muslimani uvrijeđeni su ismijavanjem islamskih propisa.

Hamas je pokret izrastao iz Muslimanskog bratstva i osnovan je kao islamistički pokret u Gazi krajem 1987.

Godine 2007. pobijedio je na izborima i dobio potpunu vlast u Pojasu Gaze kojom upravlja na temelju islamskog zakona.

Alkohol je ondje zabranjen, a žene obvezne nositi hidžab.

Al-Mašvakhi je poznat u Rafahu jer je objavio desetke smiješnih videoisječaka na YouTubeu.

Komentiraj